lördag 21 juli 2007

Det räcker med färg för att någon skall bli slav


Tron på individualiteten, kan man tänka bort den! Vi går i alla händelser mot tider då människors åsikter torde bli mycket likformiga; därmed bli individerna alltmer lika men också mer åtskilda. Fiendskapen vid små skiljaktigheter kommer då att visa sig desto skarpare. Nietzsche

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nietzsche. Jag såg honom på tv igår, då sa han också något klokt:"inget småätande, snart är det middag".:) Reklam för något, men vet inte vad.

Såg också reklam för solglasögon. Något stort optikerföretag som visade upp mängder av vackra människor i mängder av vackra solbrillor. Av olika märken: Dior; Calvin Klein; Efva Attling mfl.

Det är bla i valet av märke på bågen som vi talar om vem vi är. Men solen ger fan i det. Det är jag ganska säker på. Och den bränner på allt hårdare. När inte regnet piskar oss och halvt dränker oss vill säga.

Klimatfrågan kanske kan bli den fråga som tvingar oss att ifrågasätta individualiteten? Läs Nina Björks krönika i DN från februari i år.

Håller man med eller inte? Det kan i alla fall vara värt att fundera kring tycker jag.

Niklas sa...

Hej Ulrika! Ja, skillnaderna på oss är så små att vi på alla sätt och vis signalerar vem vi är, till och med genom valet av glasögonmärke. Samtidigt signalerar vi också grupptillhörighet. Individualismen sträcker sig inte längre än en önskan om att få tillhöra en grupp, gärna exklusiv grupp.
Nina Björks krönika är intressant! Måste vi västerlänningar förändras i grunden, på det sätt vi blir individer, för att anpassa oss efter klimatförändringarna? Det är knappast upphörandet av att bli individer hon förespråkar, utan på det sätt vi blir det. Vi får se! Vare sig vi äger en identitet baserad på liberalism eller inte inte så vet jag en sak, vi agerar som flock. Vi är en samling idioter som följer en stark ledare. I fallet klimatfrågan är kanske just detta lösningen, vi behöver en växthusmessias. Redan har vissa riktat sina blickar uppåt mot Al Gore...