onsdag 22 augusti 2007

Råd för den trötte


Vad kan man göra för att få inspiration när man är trött, och också trött på sig själv? Den ene rekommenderar kasinot, en annan kristendomen, en tredje i sin tur elektriciteten. Men det bästa, min käre melankoliker, är och förblir att sova mycket, både i egentlig mening och bildligt! På så vis kommer man åter att vakna upp till en ny morgon! Livskonst består i att på olika slags vis kunna falla i sömn vid rätt tillfälle. Nietzsche

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Vi styr i allt mindre utsträckning över vår egen tid. Vår tid är en vara som prissätts på en marknad. Säg att du är trött och priset dyker. Kan inte du hålla ögonen öppna så kan någon annan. Och det finns alltid någon annan.

Men inte för mig. Här finns bara jag och Nietzsches ord är inte av det kortsiktiga slaget. Har vi råd att inte ta dem på allvar? Vill vi vara långsiktiga så kanske vi ska tillåta oss tröttheten?

Niklas sa...

Hej Ulrika! Tankeväckande formuleringar som vanligt! Vår tid finns verkligen på en marknad. Jag föreläste för mina arbetskamrater om den senaste sömnforskningen i samband med att EU införde nya arbetstidsregler. Hur många lider inte av kronisk sömnbrist! Varje år dör mängder av människor i bilolyckor pga att de somnar framför ratten. Vissa stater i USA, bla NJ, har en speciell lag som dömer människor likt berusade om de varit uppe mer än 24 timmar i ett sträck och sen satt sig framför ratten. Sen alla sjukdomar, inte minst hjärt-kärlsjukdomer som kopplas till sömnbrist. Men i våra arbeten förväntas vi ”prestera” mer och mer, sova mindre och mindre, tills vi dyker.

Så långsiktigt bör vi nog gör som du säger, sova både på dagen och natten, passa på och ta en ”nap” när tid ges. Inte minst för att vakna upp till en ny morgon, mitt på dagen eller kvällen, fräscha som nypon! Livet ska vara ett ständigt nytt uppvaknande!:) Tack för kommentaren Ulrika! Sov gott!:)

Dyslektikern sa...

hej!!
de där orden stämmer så väl, men är likväl så svåra att lyda och följa.

ur vilken bok är citatet hämtat?

Niklas sa...

Hej Dyslektikern! Citatet är hämtat ur boken ”Morgonrodnad”. Ja, visst är orden svåra att lyda och följa, men drömma kan man väl göra?:)