lördag 8 december 2007

Skillnaden mellan gott och ont!


…smorde de in hela hennes ansikte med hennes egna exkrementer och tvingade henne att äta dessa exkrementer. Och detta gjorde hennes mor, hennes egen mor! Och denna mor kunde sova på natten, medan det stackars instängda barnet jämrade sig på det vämjeliga stället! Kan du förstå detta, när en liten varelse, som icke ens begriper vad man gör med henne, sitter därute på det vämjeliga stället i mörkret och kylan och slår sig med sin lilla näve för sitt av snyftningar sönderslinta bröst, medan hon under oskyldiga fromma tårar ber ”den lille käre Guden” att försvara henne – kan du fatta denna meningslöshet, min vän och bror, du som är Guds ödmjuke tjänare, fattar du, varför denna meningslöshet är nödvändig och blivit till? Utan den, säger man, skulle människan icke kunna existera på jorden, ty hon skulle icke känna skillnad på gott och ont. Men varför lära känna detta fördömda gott och ont, då det kostar så mycket! Ty en hel värld av kunskaper är icke värd dessa tårar som barnet gråter, medan det ber till ”den käre lille Guden”. Jag talar icke om de vuxnas lidanden, de ha ätit av äpplet och fan må ta dem, fan må ta dem allesammans; men barnen, barnen! Dostojevskij
(Fotograf: Alexandru Matusciac)

2 kommentarer:

Guldkorn och ädla stenar sa...

Märkligt - jag ser en likhet mellan denna text av Dostojevskij och Suzanne Brögger. Hon skriver sorgliga texter om övergivna barn. Kan rekommendera "Vilken hand vill du ha?" - som är både sorglig och lockar till skratt. Nu var det många år jag läste den - men jag minns att jag tyckte om den.
-
Angående äpplet och kunskapens träd: Om paradiset låg i trakten av Tigris och Eufrat - som man tror - dvs i trakterna av nuvarande Irak - så kan det inte ha varit ett äpple. Vad jag vet växer de inte vilt där.
Äppelkärnorna behöver en kall vinter för att kunna gro på sommaren - bland annat.
Man har spekulerat i om det kan ha varit fikon. Det är i alla fall de löv de påstås skyla sig med. Så fikon ligger nära till hands - bokstavligt talat.
Och har du tänkt på att om det nu var Eva som åt av kunskapens träd först - så var hon den som först blev en klok och tänkande självständig individ - enligt Bibeln...
Hisnande tanke!

Och om nu paradiset låg där man tror att det legat - så är det inget paradis i dag...

Niklas sa...

Hej Guldkorn! Tack för tipset om Brögger, det visst jag inte om.

Menar du att äpplet inte var ett äpple?:) Att vi åter igen kämpar med symboler! Nåja, jag gillar inte fikon, däremot äpplen och kunskap.

Sen har jag undrat över det här med fikonlöv, fanns det verkligen inte lövträd med lite större löv på den tiden? Missförstå mig nu inte, jag uttrycker inte någon subtil önskan om att beskriva min egen anatomi, men jag tror varken kvinnor eller män skulle känna sig så välklädda i några fikonlöv. Eller? Är inte detta åter ett sätt konstnärligt förminska könens roll i konstverket, inga stora löv som täcker kvinnans eller mannens underliv på tavlor och skulpturer. Till och med antiken försåg hjältarna med förminskade penisar, osynliga blygdläppar osv.
Du kan ju konst, så du kan säkert berätta hur mycket som helst om detta. Är jag helt ute och reser?

På tal om Paradiset, har du läst Miltons ”Paradise lost”? Han skriver:

Of Man’s first disobedience, and the fruit
Of that forbidden tree whose mortal taste
Brought death into the world, and all our woe.
With loss of Eden, till one greater Man
Restore us, and regain the blissful seat…

Här är Människan i skuld, kvinnan får inte ”credit” för sin nyfikenhet och vilja att dela med sig av sin nyvunna insikt, insikten att den ”frihet” de äger bygger på okunskapen, att inget veta är en förutsättning för att människan skall kunna bibehålla denna paradisiska frihet. Tack och lov för att ni kvinnor inte marscherar i led som vi män, utan nyfiket lyfter på stenar…och löv:).

Tack för kommentaren, Guldkorn!