lördag 15 december 2007

Gif mig din lilla sanning


Då svarade mig den gamla kvinnan: mycket vackert har Zarathustra talat, och synnerligast för dem, som äro tillräckligt unga för likt.
Sällsamt är det: Zarathustra känner föga kvinnorna, och dock har han rätt i hvad han säger om dem! Kommer sig detta däraf, att hos kvinnan ingenting är omöjligt?
Och tag nu till tack en liten sanning! Jag är dock tillräckligt gammal för den!
Veckla in henne och håll för hennes mun: eljest skriker hon öfverljudt, denna lilla sanning!
Gif hit, kvinna, gif mig din lilla sanning! sade jag. Och sålunda talade den gamla kvinnan:
Du går till kvinnor? Glöm icke piskan!
Nietzsche
(Fotograf: Rainer M Gillessen)

4 kommentarer:

Guldkorn och ädla stenar sa...

Ha, ha - jag har läst Så talade Zarathustra - men det var länge sedan nu.
Boken står bredvid alla mina böcker om judendomen och förintelsen - för att Nietzsche ska förstå lite av vad hans tankar inspirerade till.
Ja, jag brukar uppfostra mina författare ibland. Har koranen där också - så att judar och muslimer inte kivas så förbaskat. När de blir för högljudda i hyllan så hyssjar jag på dem.

Boken om Zaratustra fick jag förresten av en kul och galen italienare - som tack för att han fick bo hos mig på sin semester.
Vi har fortfarande kontakt - trots att jag upptäckte när jag var på besök hos honom i Italien att han visst var fascist - på riktigt.
Jag trodde han skojjade - men - nej...
Vi åkte och besökte Mussolinis grav i Predappio...
Och jag fick en affisch med Mussolini som minne. Jag har den kvar - faktiskt - till mångas fasa.
Fast inte på väggen - längre.
O_o

Niklas sa...

He he, Guldkorn! Var står Bibeln någonstans, denna fridsamma och toleranta lilla papperssamling?

Vad gäller Nietzsche så gör du rätt i att ge honom befogad kritik, han låter lätt sin kaxighet stiga honom åt huvudet och då blir han lätt svepande och otydlig i sina aforismer.:) Men jag tror mest att han stimuleras av sällskapet, jag är mer tveksam till att de andra gillar hans närvaro.:)

Så du har haft Mussolini på väggen, sidan om Malcolm X förmodar jag?:) Tänk vad dessa individer kan betyda för oss, hur olika vi kan se på dem. Att vi kan upphöja dem till den milda grad och sänka andra på motsvarande sätt.

Människan behöver ledare, denna fascinerande tilltro till enskilda individers kapacitet är skrämmande. Vad vi kan göra för dem är lika skrämmande. Jag kommer ihåg ett citat av Groucho Marx som säger något helt underbart till Harpo som ska ut i krig och offra sig:

”You're a brave man. Go and break through the lines. And remember, while you're out there risking your life and limb through shot and shell, we'll be in here thinking what a sucker you are.”

Hur många stackare har inte satt livet till för någon maktgalen idiots skull!

letaguldkorn sa...

Bibeln står mellan Gilgamesheposet och Lena Einhorns bok "Vad hände på vägen till Damaskus?" - En rafflande historia om vem Jesus egentligen var. Om du inte läst den så kan jag rekommendera den. Tror du skulle gilla den.
På samma hylla står alla uppdateringar av Bibeln, samt böcker om Dödahavsrullarna och Maria Magdalenas evangelium - som visst inte fick plats i den omstuvade bibeln efter kyrkomötet i Nicea.
Sen har jag Alf Henrikssons bok Bibliska historier och hans böcker om antiken, samt Iliaden och Odyssén - och så går det framåt i hyllan - kronologiskt. Böcker om och från tidig medeltid, renässans, barock - osv...

På väggen bredvid Mussolini hade jag... håll i dig: Nietzsche!
Och ja - den hade jag fått i Italien. Dessa herrar vägdes upp av bilder på Marx, Engels och Lenin, affischer jag köpt i dåvarande Sovjet, på min transsibiriska resa.
Men kvinnor var det underskott på. Hade en på Greta Garbo - som jag också fått i Italien. Trodde att det var för att jag och hon var svenska - men italienarna hävdade att hon var amerikanska - inte svensk. Det gick inte att övertyga dem om sanningen. Sen, när vi skulle på en utställning i Modena eller nån annan norditaliensk stad - med konst av Munch - så var det för att han var från Sverige. De gick inte med på att han var från Norge.
Jag kände mig som mannen hos tandläkaren. När Fleksnes säger att Volvo är norskt...

För övrigt skulle jag gärna ha en Marx-affish nu - en bröderna Marx. Jag har Harpos självbiografi "Harpo talar" - den är otroligt rolig.
Me love Marx...

Niklas sa...

Hej Guldkorn! Du är välförsedd vad gäller böcker om människans religiösa, politiska och filosofiska yttringar. Din kombination av böcker och affischer är fascinerande och jag hoppas du har bilder på när dessa senare satt upphängda. Sist jag såg bilder på Marx, Engels och Lening var i min ungdom, på en fritidsgård där SSU hade lokaler. När vi icke troende fick besöka deras rum var det ett intryck som blev bestående, skägg!

Vad gäller Garbo och kvinnligt underskott, det är svårt att hitta kvinnor med skägg nu för tiden!:)

Vad gäller Lena Einhorns bok så har jag inte läst den men ska kolla in den. Tack för tipset!
Den Jesus jag känner till är delvis präglad av vad jag fick lära mig som liten, men även av Nietzsche. Den senare deklarerar i en av sin böcker att Gudssonen var en idiot! Detta utlåtande fick många att utgå ifrån att filosofen blivit galen, men sannolikt är att vår vän ifrån Tyskland hade den gode Myshkin i tankarna. Jag tror definitivt inte att detta är en efterkonstruktion utan att referensen är helt seriös. Nietzsche hade respekt för Jesus, men såg honom knappast som en Gudsson.

Är det inte märkligt att vissa människor, som dina italienska, kan vara så säkra på sin sak? De talar med frenesi och inlevelse om fullständigt felaktiga fakta, men deras utstrålning kan få även den mest insatte att tvivla på sin kunskap: ”Var verkligen Munch ifrån Norge, var inte Norge en del av Sverige under en period”, ”Garbo pratade ju faktiskt engelska”.

Jag har inte läst Harpo talar, men däremot Grouchos Brevställning. Bröderna Marx var otroliga! Har en DVD-box med deras filmer. Kanske är det dags att slå en blick på en av filmerna?