onsdag 12 december 2007

Nobody gives you anything


Nobody can give you freedom. Nobody can give you equality or justice or anything. If you're a man, you take it.
Malcolm X
(Fotograf: Nick Koudis)

7 kommentarer:

Guldkorn och ädla stenar sa...

...and if you´re a women..?
Malcolm X var en mansgris.
Bra för de svartas kamp - mem liksom de som kämpade för s.k. "allmän rösträtt" i Sverige - så var det män - som ansåg att kvinnors kamp var lågprioriterad - om ens nödvändig.
I Sverige hjälpte kvinnorna männen att få rösträtt - men när det var kvinnornas tur så räckte inte kamplustan till längre.

Min mamma skrev flera artiklar om De Svarta Pantrarna på 60- och 70- talet- vars kamp hon stödde helhjärtat - tills hon hörde uttalandet om att kvinnors kamp skulle föras i vågrät läge - i sängen...

Niklas sa...

Hej Guldkorn! Ja, Malcolm X skulle nog inte vara så välkommen i Feministisk Initiativ, men jag har alltid gilla honom, inte för hans syn på män och kvinnor utan för hans sätt att prata, där ligger de flesta retoriker i lä. Jag gillar hans språk, se 9 augusti. Inga halvmesyrer, att lägga sig på rygg och tro att de svarta i USA skulle erhålla respekt ifrån de vita, insåg han aldrig skulle ske. Det borde han också ha sagt till kvinnorna, bildligt talat. Sällan lämnar någon över makt frivilligt. Han sa:

White, black, brown, red, yellow. It doesn't make any difference what color you are. The only thing power respects is power.

Detta är tyvärr min erfarenhet också. Sen kan ”power” ta sig olika uttryck!

Det är intressant med din mamma, jag förstår verkligen henne. Hur besviken hon måste blivit när hon uppdagade att de var en flock av mansgrisar! Men vad gjorde hon, vilka sympatiserade hon med istället?

Tack för kommentaren, Guldkorn!

Guldkorn och ädla stenar sa...

Efter detta sympatiserade hon med de svarta kvinnornas kamp - bland annat Angela Davis:
http://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Davis

För övrigt var Sherman Adams en av hennes vänner. Han skrev boken "Mitt Amerika" och höll föredrag om de svartas kamp i USA.
Minns honom som stor och tjock och snäll. Men han pratade aldrig särskilt bra engelska.
Han dog i Köpenhamn i maj 1985. Han hade blivit gripen av den danska polisen när han skulle hålla ett föredrag om utgivningen av sin bok på danska. Polisen trodde han var en berusad eller narkotikapåverkad galning - när det i själva verket var blödande tarm- och magsår han led av.
Han dog på operationsbordet. 47 år gammal. Hade kanske överlevt om polisen lyssnat på honom och kört honom till sjukhuset direkt - istället för att slänga in honom i fyllecellen.
Jag har ärvt min mammas exemplar av boken. Den finns på antikvariat såg jag när jag googlade honom.
Annars är det någon vit amerikansk militär som kommer upp. Hittade inget särskilt om "min" Sherman. Kanske skulle skriva en artikel på Wikipedia.

Hittade denna sida dock - som verkar intressant:
http://panafricannews.blogspot.com/2007/04/rebellion-crises-and-social_24.html

Guldkorn och ädla stenar sa...

PS: Engelska ska vara svenska.
Dvs Sherman Adams engelska var det inget fel på - men hans svenska var lite skral...

Guldkorn och ädla stenar sa...

...och nu finns Lisa Randall på Guldkorns blogg - samt ett tack till en man utan egenskaper...

;-)

Niklas sa...

Spännande mamma du har. Sherman Adams öde kände jag inte till, men vilken fantastisk sak att du fått träffa honom. Han är dock inte den ende som tyvärr misstagits för att ha varit berusad när de egentligen lider av något annat.
Han skulle säkert bli både glad och stolt om han fått veta att hans väns lilla dotter en dag skulle växa upp och skriva en artikel på Wikipedian om honom. Jag tycker det låter som ett utmärkt förslag, du skriver ju så bra.

Läser i artikeln du rekommenderar att Adams bland annat skriver ner några ord ur ett manifest:

”Black people in America allowed themselves to become the tool of policies of white supremacy.”

Känner igen Malcolm X, vilken man också nämner.

Tack för att du berättar, Guldkorn!

Niklas sa...

Hej Guldkorn! Du är otrolig, jag kunde inte låta bli att se hela intervjun igen. Hon pratar om så oerhört spännande saker och jag tror att de flesta förstår hennes fascination inför fysiken, även om jag som inte är fysiker begriper så mycket av det hon håller på med. Boken hon nämner, ”Flatland” av Edwin Abbott Abbott är läsvärd, lätt att få tag på.

Tack för omnämnandet, vilken skillnad på ditt inlägg igår och mitt (8 juni).:) Hoppas du är överseende.:)