fredag 28 september 2007

Varför


Människor som ständigt frågar ’varför’ är som turister som står framför en byggnad och läser i sin Baedeker och som genom att läsa om byggnadens uppkomsthistoria etc, etc. förhindras att se byggnaden. Wittgenstein
(Fotograf: Helmut Newton)

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Kan man kan tänka sig att detta var hans svar på någons -Varför?, därför att han inte kan ge ett svar. Kanske "vet" han, men kan inte förklara. Eller vill inte. Svaren är för honom så givna, så självklara, eller ointressanta - just därför att han själv, tidigare, ställt samma fråga - att han nu bara blir otålig. Vad kan då vara bättre än att kalla någon turist? :)

Är inte en turist en person som är intresserad av sånt som man själv redan sett sig, eller frågat sig mätt på? När man letat sig in i skogen så står turisten fortfarande kvar och stirrar på träden. Frågar sig vad man ska där inne i mörkret och göra. Och vad svarar man på det?
- Därför!

Niklas sa...

Hehe! Hej Ulrika! Tack för ett gott skratt! Vad Wittgenstein hade för tanke kan vi säkert tvista om men det han säger är att de som STÄNDIGT frågar ”varför”, missar kanske hela bilden.
För att kunna lösa problem inom klassisk mekanik så kan vi inte hålla på diskutera axiom som orsak och verkan, för att slå på TV:n för att hinna se en live-sändning och då få frågan ”varför” kan te sig tämligen frustrerande, starta bilen och undra varför min hand greppar runt nyckeln på ett visst sätt kan fördröja både avresan som upplevelser under resans gång som också var tanken till varför man satte sig i bilen.
Som med mycket annat så får man gärna fråga varför, men också lära sig acceptera svaret ”därför”, även när man inte förstår varför.:)

En underbar scen i komediserien Fawlty Tower är när Mr. Fawlty försöker tala om för sin allt-i-allo Manuel att gå upp på taket för att ta bort en död duva i vattentanken. Manuel förstår inte engelska så bra och ser frågande ut, Fawlty upprepar sitt enkla önskemål men tappar till sist tålamodet och säger: ”Listen Manuel, this is not a proposition from Wittgenstein…”.

Ibland gör man saker mer komplicerade än vad de är, ibland ställer man frågor som riskerar att leda till att man missar hela poängen. Att fråga ”varför” är en konst.:) Fråga mig inte varför!:)