måndag 17 september 2007

Var sak har sin tid


Varje konstverk föds ur sin tid. Ofta är verket våra känslors föderska.
Så frambringar varje kulturperiod en egen konst som aldrig kan upprepas. Ansträngningen att väcka det förgångnas konstnärliga principer till liv har på sin höjd till följd att döda verk sätts till världen. – Vi kommer aldrig att kunna känna och uppleva som forntidens greker. Och av det skälet kommer heller inga av våra försök att tillämpa de grekiska principerna – inom skulpturen till exempel – att leda till något mer än en yttre, formell likhet. Sådana verk förblir själlösa för alla tider. De blir efterapningar, som det så riktigt heter. Ytligt sett kan ju en apas rörelser i allt likna en människas. Apan sitter med en bok framför näsan, bläddrar i den och gör betänksamma miner. Men åtbörderna saknar likafullt varje djupare mening.
Wassily Kandinsky
(Konstnär: Eric Fischl)

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Den här målningen får mig att tänka på Andres Serranos konstverk PissChrist. Båda vackra konstverk, de skulle båda pryda i stort sett vilken vägg som helst, om det inte vore för det stötande inslaget: avföringen. Något heligt eller upphöjt förenas med avföring. Får man göra så? Högt och lågt i förening? Vad som är högt och lågt; rent och smutsigt; gudomligt och mänskligt i Fischls målning är ganska tydligt. Följ ljuset. :) Och Gudar pissar väl inte?

Niklas sa...

Hej Ulrika! Intressant! Båda konstnärerna för in ett element i sina verk som anses upphöjt, en antik skulptur eller ett krucifix, med något som anses lågt. En man står och pinkar på golvet framför en antik staty och Kristus är nedsänkt i urin. Våra naturbehov förenas med våra mer ”andliga” behov i ett och samma konstverk.

Tar konstnären ifrån oss njutningen av det som är vackert eller gott, en skulptur eller evigt liv? Reaktionerna uteblir knappast! Precis som konstnärerna vill.

Fast jag tror nog att Andres Serrano fått mer kritik för sitt fotografi än vad Fischl fått för sin målning. Men den senare fick löpa gatlopp efter att han ställt ut några skulpturer i efterförloppet till den 11 september. Se "Tumbling woman 2001" på

http://www.ericfischl.com/sculpture.htm

Så båda har gjort saker som fått oss att fundera på vad som är konst och moraliskt försvarbart.

Vad gäller Guds förmåga till att kasta ljus eller vatten tvista de lärde, men du har onekligen fått mig att se den antike gudens strålar på mannen som strålar på golvet.:) Högt och lågt i förening.