tisdag 18 september 2007

Att mäta sig


Så snart ett djur ser ett annat så mäter det sig med detta i sitt inre, och samma sak gör människorna i våldsamma tider. Av detta följer att varje människa nästan bara lär känna sig själv med avseende på sina försvars- och angreppsförmågor. Nietzsche

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läser detta inlägg och jämför !:) det med inlägget från 24 augusti, då Nina Bouraoui skriver om föreningen mellan kvinnlig- och manligheten. Hon pratar om en krigsrelation.Hon använder bla ord som "påträngande","besittning" och "erövring". Denna krigsrelation finns enligt henne inte mellan kvinnor. Tror du Nietzsche skulle hålla med? Är att lära känna sig själv genom sina försvars- och angreppsförmågor något typiskt manligt?

Niklas sa...

Nietzsches syn på kvinnor är allt annat än okomplicerad, men jag tror nog inte att han skulle skriva under på Bouraouis ord i detta fall. Jag tror att Nietzsche kort och gott försöker se likheter mellan vår art och andra, att vi människor oavsett kön lär i olika grad känna oss själva genom fientlighet mot andra. Detta är något vår vän Musil också återkommer till och som vi berört i andra kommentarer tidigare. Våra identiteter är starkt kopplade till vårt avståndstagande ifrån vår omgivning och med Nietzsche ord tankarna så sker detta avståndstagande genom försvar eller angrepp, en handling som ofrånkomligen leder till reflektion någon gång under det eventuella planläggandet eller i efterförloppet. Tack för frågan.