söndag 2 september 2007

Att förlora sig själv


Vi är som skyltfönster där vi själva oupphörligt skyltar om, ställer i skymundan eller för fram i förgrunden de egenskaper som andra har tillskrivit oss, - för att lura oss. Nietzsche
(Fotograf: Jan Saudek)

6 kommentarer:

Emma sa...

Ännu ett fantastiskt Nietzsche-citat! Jag måste verkligen läsa mina Nietzsche-böcker som mest stått och samlat damm i hyllan hittills. Jag har inte riktigt känt mig på humör för dem - men nu blir jag väldigt inspirerad!

Citatet är för övrigt rätt likt Jane Fondas replik i Coming Home:

"Sometimes I feel I'm becoming what people see"

(Ett citat jag för övrigt gjort tll en tavla och satt upp på vägen hemma.)

Anonym sa...

vägen ja, undrar vart den leder...

Ulrika sa...

Menar Nietsche att man inte bara lurar andra, utan även sig själv?

I så fall håller jag med. Ständigt denna omskyltning. Hur ska man veta till slut, vem man är? Allt och ingenting. Ingen och alla.

Man är ju sig själv närmast. Jag ska leva med mig, så mycket vet jag. Jag är den närmaste. Men vem f-n är det då jag lever med?

Får man ringa en vän? :)

Niklas sa...

Hallå Emma! Ja, är inte citatet häftigt! Som du väl känner till så läsandet av Nietzsche som att vandra över ett intellektuellt och emotionellt minfält, men det är ju bara nyttigt.:) Eller hur!:) Vad gäller Fondacitatet så är det perfekt och jag gillar verkligen tavlan du gjort, vilket roligt sammanträffande. Jag blir så inspirerad av din tavla att jag levererar ett Musilcitat som berör ämnet, hoppas jag. Musil var ju en idog Nietzscheläsare vilket genomsyrar hela hans bok som du kanske läst. Tack för kommentaren.

Hej Anonym! Ja, vart vägen leder kan kanske citatet ovan ge en vägvisning om, ifall vi inte ser upp. Det är lätt att följa den breda vägen utan att se vart den leder, en riktning bort ifrån oss själva.

Hej Ulrika! Du är för rolig! Igen! Jag tolkar Nietzsche precis som du, vi lurar också oss själva. Därför valde jag bilden av tjejen som rakar sig, hon tvivlar till och med på sitt kön. Bilden andra levererar till oss sväljer vi ibland okritiskt och hoppfullt för att bli omtyckta och accepterade, och följaktligen kan det gå fullständigt fel. Ju fler byten och vi kommer bort på vägen. Ibland är bilden en nedmontering av självbilden och självförtroendet sviktar.
C.G. Jung hade en speciell terminologi för detta vill jag minnas, men det är en annan historia.:)

Hoppas du lever och frodas med dig själv och ingen annan, Ulrika!:) Det tvivlar jag inte på!

sunvalley sa...

Man kan verkligen inte få nog av Nietzsche-aforismer. :)

Niklas sa...

Hej Sunvalley! Lugn, det kommer flera. Många flera!:)