måndag 19 maj 2008

Syllogismens betydelse


En syllogism kan varken åstadkomma en lyckad majonäs eller trösta ett gråtande barn. Simone de Beauvoir
(Fotograf: Alina Lebedeva)

12 kommentarer:

Ulrika sa...

Mamma, pappa och barn. kan man säga att barnet är syllogismen av de två tidigare? Det är åtminstone en sats inblandad i ovanstående. :)

Niklas sa...

HaHa!!! Ja, om försatsens kvalité är god nog kanske slutsatsen blir både en lyckad majonäs och ett gråtande barn.

Du är rolig, Ulrika!

Ulrika sa...

Ja, det är alltid något - att vara rolig.

Gråter gör jag inte längre, kanske är det hemska tider.

Niklas sa...

Det har du rätt i, att humor alltid är något. Vissa har överlevt pga sin humor. Men humor är långt ifrån allt.

Det låter som att det finns en saknad bakom de upphörda tårarna. Hemska tider. Ja, är det inte märkligt. Människor kämpar för sin överlevnad efter jordbävningen i Kina, om några månader är det OS i samma land. Storskaligt krig hotar i Sudan, , våldtäkter i Darfur och vi hyllar hjälten Zlatan efter sin bragd i den italienska ligan.

Ska vi inte få glädjas åt OS och Zlatan? Självklart!!! Ska vi inte få skratta? Men det är ju just därför vi ska skratta. Jag vill minnas att Nietzsche, eller var det Kertész, skrev något om att om Gud skapat en fullkomlig värld hade det inte funnits humor. Men i en ofullkomlig värld behövs humor. Så du har rätt. Humor handlar om att leva och överleva. Humor är alltid något.

Tack för kommentaren.

Svalka sa...

"Humoristen, liksom rovdjuret, går alltid ensam" skulle man kunna säga och alludera på någon autentisk dansk. Förövrigt har jag aldrig försökt mig på majonäs, och därmed heller aldrig lyckats med en, men en eller annan olycklig unge har man väl tröstat: jag finner att predikatlogik fungerar så mycket bättre än syllogismer ...

Niklas sa...

Hehe! Ja, den dansken hade humor! Hm, borde rota fram honom igen. Har bara citerat honom en gång, se 15 juni 2007.

Predikatlogik, prata om humor. Det var de glada för i Lund. Vet inte om Professor Hansson (teoretisk filosof) försökt trösta sina barn med det eller några av sina studenter, men jag är tveksam till att det fungerar.

Det finns tröst i predikatlogik i Lund.
Det finns en professor i Lund som predikar predikat för sina subjekt.
Alltså finns det en drös tröstade ologiska subjekt i Lund.

Är det rätt?

Svalka sa...

Nej nej, du kan ju inte predicera subjekten med fler bestämningar än premisserna medger ... drösen kan alltså inte vara ologisk.
Men jag har kommit att misstänka detta: predikatlogiken kan bara beskriva tröst (det finns ett x, sådant att ... och P betyder tröstar), men aldrig ge den. Sorgligt. För i allmänhet är det ju så att ex=ex och man ska ju inte leva i det förgångna osv.

Återstår majonäs. Kan det hjälpa barnen, tro?

. sa...

egentligen, det som är mest intressant, är inte vilka citat som du väljer, utan mer hur du går tillväga när du väljer dem. alltså, om du tar de som motsvarar dina tankegångar för tillfället, eller tar det som bara faller dig in, eller kanske tar de som är motsatsen till vad du egentligen tycker.

och nu, med den här kommentaren, kan det vara möjligt att jag rubbar lite på ditt val av citat rytm, i så fall - ledsen, men jag blev helt plötsligt väldigt nyfiken. ^^

tycker om bilden förresten, lite synd att jag själv inte passar i den frisyren. och att anledningen till att jag ser bilden ur den synvinklen beror väl antagligen på att jag är i ett stort behov av att kapa av mitt långa hår. delvis för att det behövs, och delvis för att det skulle vara underhållande att chockera ens omgivningen. men jag får se hur jag gör.

Niklas sa...

Hej Sa! Tack för din undran! Vad roligt! Faktum är så varierar orsaken, men jag kan inte förneka att det är många saker jag går runt och funderar på, eller känner. För mig kan det vara så att jag använder mina inlägg som ett sätt att sätta ord/bild på någon känsla eller fundering, precis som andra skriver dagbok. Men som du skriver så är det faktiskt så att jag inte håller med om allt som mina inlägg handlar om, men jag vill väcka tankar, känslor och funderingar hos andra. Åtminstone hoppas jag på det.

Vad gäller håret så har jag själv alltid uppskattat långt hår, även om jag inte har det själv. Men när jag var yngre så hade jag det fram tills jag fick för mig att jag i egenskap av punkare skulle införskaffa en Mohikanfrisyr. Jag chockade både mina föräldrar och skola, men det gick bra ändå. Tror jag!:) Sedan dess har jag haft kort hår.

Om du passar och trivs med ditt långa hår så behåll det, det är inte så många som kan göra det.
Tack för kommentaren!

. sa...

så egentligen så borde man lägga mer vikt på att läsa hur du kommenterar vad andra tycker om dina inlägg dina inlägg, att ibland ligger det mer du i kommentarerna istället för inläggen.

jag tänker faktiskt lite på punkare när jag såg den frisyren på bilden, den kvinnliga stilen för oi! punkarna. ^^

uscah, det är lite svårt. jag brukar ha sådär fint troll hår i vanliga fall, men pga av stress den senaste månden så har jag väl tappat hälften av allt mitt hår (så jag har väl normla mycket nu), så då känns det lite deprimerande att ha långt hår när det har blivit så uttunnat. hm, en liten gåta är det nästan, menmen. vi får se hur jag gör.

Niklas sa...

Hej Sa! Visst är det så, att det ibland finns mer av mig i kommentarerna.

Jag hoppas du blir av med stressen så att du kan få tillbaka ditt trollhår. Det är trist när stress inte bara påverkar ens inre utan även vårt yttre. Fast kanske det kan få oss att inse att det är dags att inse att vi måste försöka minska stressen. Vilket inte är så lätt alltid. Men som sagt, jag hoppas du kan.
Tack för kommentaren.

. sa...

iaf. jag lever nu. min frisör vägrade klippa mig, eller mer att efter mycket tomprat och en bestämd åsikt att det inte behövdes alls gav mig det intrycket. alla mina måste är borta och de har helt obemärkt bytts mot kvav och trevlig sommar värme. så, tack för omtanken, nu ska jag gå och pyssla lite.