fredag 30 maj 2008

Intelligent design, the most adaptable to change


It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin
(Fotograf: okänd)

8 kommentarer:

Svalka sa...

Kanoninlägg. Det vore dock oroande om ID vann på vaghet ... Huvva. Ungefär som Moores common sense-filosofi vars styrka ligger just i vagheten.

Niklas sa...

Hej Svalka! Vad roligt att du gillade inlägget. Men oron för vaghet och ID är tämligen överdriven.

Evolutionen är som du vet allt annat än vag. Trial and error är en extremt selektiv mekanism där bara anpassning är likställt med överlevnad. För mig som sysslar med sådant som berör våra gener väldigt mycket, överlevnad vid olika farsoter, kan tydligt se när vi tittar på hur vissa typer av gener, sk HLA-typer, selekterats fram när en farsot dragit fram. Som exempel kan man nu tycka sig se att bl a en HLA-typ, B27(egentligen en viss sk allel av denna), börjar selekteras fram i områden där HIV och AIDS sprids kraftigt bland befolkningen. B27 skyddar inte mot HIV men fördröjer insjuknandet i AIDS, tror man.

Är du fortfarande vaken?:) Moores common sense skulle nog vara applicerbar även här. Evolution är common sense, inte ID.
Tack för kommentaren!

Svalka sa...

Oron var nog mest skämtsam, ingen förnuftig människa tar väl ID på allvar någon längre stund ... men tack för ditt svar ändå, det var intressant. Och Moore går ju inte att säga emot, jag gillar bara inte common sense-filosofi. Den är så tråkig och intetsägande att jag bara längtade tillbaka till Husserl och gubbarna.
Men den analytiska filosofin utvecklades ju som tur är - survival of the fittest.

Niklas sa...

Jag förstod att du skämtade. Men vad gäller synen på ID så måste vi ta den på fullaste allvar. Misstaget är just att vi inte funderar på vilka argument de som förespråkar ID kommer med. Vi förutsätter oförnuftiga argument och står oss därför slätt när det visar sig att de är mer genomtänkta än vi tror.
Detta skriver inte jag till dig utan mer som en allmän kommentar.

Vad gäller common sense så finns det ett roligt citat av Einstein som du säkert hört:

"Common sense is the collection of prejudices acquired by age eighteen."

Vi får passa oss!:)

Tack för kommentaren!

Svalka sa...

Argumenten tör i allmänhet vara rätt lätta att tillbakavisa, med tanke på att de förutsätter Gud och väl därför blir cirkulära? Därför bör väl varje argument, hur stringent och förnuftigt det än må vara, bli ogiltigt genom sin form. Är inte argumenten cirkulära saknar de väl i allmänhet empirisk evidens, gör de inte? Jag vet inte hur de mer rationella ID-anhängarnas retorik ser ut men visst måste man som darwinist se upp.

Einstein sa en del relativt smarta saker, vill jag minnas.

Ann sa...

...och jag tänker; det handlar om att anpassa sig eller dö.

Niklas sa...

Hej Svalka! Visst måste man se upp. Det krävs ödmjukhet och kunskap för att kunna bemöta pålästa ID-trogna individer.

Niklas sa...

Hej Ann! Anpassning. Ibland är det våra gener som fäller avgörandet om vi kan anpassa oss eller inte, som när en sjukdom sprids. Nu senast fruktar man den så kallade fågelinfluensan. Vi människor anpassar oss, men den enskilde individen är bara en bricka i det genetiska lotteriet.
Tack för kommentaren!