torsdag 8 maj 2008

Skam och prydnad


Vad har könsakten, som är så naturlig, så nödvändig och så riktig, gjort människorna eftersom de inte vågar tala om den utan att skämmas och håller den utanför allvarliga och anständiga samtal? Djärvt säger vi ”döda”, ”stjäla”, ”förråda”, men det här vågar vi bara mumla om. Betyder det att ju mindre vi andas om saken i ord, desto mera plats får vi ge det i tankarna?
Det är roligt att de ord som används minst, skrivs minst och förtigs mest, de är de som är mest allmänt kända. Hur gamla och unga och goda och onda vi än är finns det ingen som inte känner till dem lika väl som ordet ”bröd”. De inpräglas i oss alla utan att uttryckas, utan ljud och utan form. Det är också roligt att det är skydd, så att det är ett brott att dra fram den, till och med för att anklaga och döma den. Tukta den vågar vi bara med omskrivningar och bilder. Vilken tillgång för en brottsling att vara så motbjudande att domarna anser det fel att se och röra honom: han går fri och räddas tack vare sin stränga förkastelsedom.
Jag undrar om det inte blir som med böcker: de blir mycket lättare att sälja och sprids mycket mer när de blir förbjudna. Själv tar jag Aristoteles på orden: han säger att blygsel är en prydnad för ungdomen men en skam för ålderdomen. Montaigne
(Fotograf: Sarah Small)

2 kommentarer:

letaguldkorn sa...

Han var inte dum den där Montaigne.
Verkligen huvudet på spiken!
Jag irriterar mig hela tiden på att allt prat om sex ska vara så tabubelagt - medan fruket som kan bli av av akten - de söta små barnen dyrkas, fotograferas och höjs till skyarna.

Folk tror väl ändå inte att de har kommit med storken?

Niklas sa...

Hej Guldkorn! Montaigne, han var allt annat än dum. Någon mer jordnära och vis människa, finns det få av. Han är en titan, mänsklig och sätter fingret på vad det är att vara människa.

Vad gäller sex i vardagen, hur skulle inte morgonfikat kunnat livas upp med följande ord:

- …jo, efter vi ätit så gled han ner på golvet och kröp bort till mig och började smeka mina ben, mina fötter och mina lår. När han nådde troskanten med sina fingrar så slet jag av honom kläderna och grenslade hans styva lem. GUD vad skönt vi hade det, där på köksgolvet.
- Oh, vad underbart. Det var länge sedan jag älskade någon annanstans än i sängen. Jag älskar att rida. Vill du ha lite mer kaffe?

Vem kom på idén med storken, förresten?

Tack för kommentaren!