söndag 8 mars 2009

Instinktiv otillfredsställelse med språket


Tillkomsthistoria – att lögnaktigt tillskriva sig ett större sammanhang:

Människorna är djupt insnärjda i filosofiska, dvs grammatiska förvillelser. Och att befria dem från dessa förutsätter att man rycker loss dem från de oerhört komplicerade och talrika förbindelser i vilka de är fångna. Man måste så att säga omgruppera hela deras språk. Men detta språk blev ju som det blev därför att människor hade – och har – en benägenhet att tänka så. Därför lyckas lösryckandet bara för dem som lever i en instinktiv otillfredsställelse med språket.

Sa Wittgenstein, säger man. Och så peka i manuskriptet. Kolla, en instinktiv otillfredsställelse med språket! Och där är en till! Överallt är de!

Martina Lowden
(Fotograf: okänd)

12 kommentarer:

Svalka sa...

Den gode W. har en klar poäng men tyvärr är hans texter i sig något otillfredsställande ... lätt hänt visserligen, på de premisserna. Bildvalet kunde förövrigt inte vara bättre: Gissar att du citerar Allt, vari Lowden sägs beskriva sin digra bokhylla.

Niklas sa...

Hej Svalka!

Förmodar att det är instinktivt, det du känner.

Visst är det Allt och Lowden hämtar inspiration inte minst ifrån sin boksamling. Ekorre.

Helt klart läsvärd.

God natt Svalka och kom ihåg, händerna på täcket.:)

Wu sa...

Citatet påminner mig om ett liknande från 1970-talet:
"Säger bara som Mao: lite sund erotik håller ungdomen borta från idrotten..."
Inget ont i att citera för dagen populära storheter var det då heller. Budskapet var i alla fall ...avklarnat.

Niklas sa...

Hej Niemand!

Jag undrar vad Lowden skulle säga om hon visste att någon såg henne som en av dagens storheter precis som Mao var en av en annan tids storheter.

Med hänsyn till att vi alla lever våra liv genom vad andra har sagt och tänkt vore det synd om inte dagens producenter fick sina ord belysta i ett eller annat sammanhang. Det håller jag med dig om. Kanske finns det någon som citerar dig eller mig just nu, eller Mao...alla tre snart avklarnade.:)

Nu ska jag citera en synnerligen klok och intelligent människa jag själv har träffat, men som ännu är okänd för de flesta. Se nästa inlägg.

Tack för kommentaren!

Wu sa...

Njae, nu menade jah iofs Lowdens konstruktion där Wittgensteins påstådda citat skulle rättfärdiga frasen om "otillfredsställelsen"... med språket, eller om "lösryckandet".

Huvudsakligen tesen om "Tillkomsthistoria", vari jag fann släktskapet med Maos citat.

Lite krångligt det hela? Insnärjt i grammatiska förvillelser är det.

Niklas sa...

Hej Niemand!

Tack för förklaringen! Tror du själv att det är på det sättet? Hur medvetet tror du att det är?

Hehe, kommer och tänka på vad en forskare i Tyskland brukade säga till sina kollegor:

Varför göra saker och ting enkelt när man kan göra det så underbart komplicerat!

Nu är det dags att återvända till hospitalet, inte för arbete utan för en kurs som varar resten av veckan. Får se graden av dess tillkomsthistoria och om jag kan rycka mig lös ur den.

Wu sa...

Ja, du Niklas...
Varför göra saker enkelt?

Wittgenstein har bevisligen sagt att "varom man inte kan tala, därom bör man tiga"... Enkelt?

En människa, vad är det?
Ett foster är resultat av en enkel handling, elementär sådan. En födsel kan vara komplicerad, men normalt är - om än smärtsamt framkrystad - så dock en vardaglig realitet. Människoblivandet, där har vi en helvetiskt komplicerad tillkomsthistoria att ta oss igenom.

Usch, vad gammel en låter...

Niklas sa...

Hej Niemand!

Enkelt ja, men inte ens Wittgenstein kunde hålla sig till sin tidiga filosofi. Han ville dock, förutsatte dock, att man satt sig in i allt det komplicerade, klättrat upp på stegen, innan man kastade bort den och slutade tala. Något han uppenbarligen själv inte gjorde, kastade bort stegen alltså.:)

Om jag förstår dig rätt så är människan en process, inte något man är från början? Man blir en människa genom utveckling, i samspel med omvärlden. Vore inte det en tanke att skicka till Brasilien och Vatikanen med hänsyn till det uppmärksammade fallet med den nioåriga flickan som blivit gravid efter att ha blivit våldtagen av sin styvpappa och därefter genomgått abort (annars fanns det risk att flickan skulle dö, enligt läkarna). Läkarna som utförde aborten har blivit exkommunicerade(enligt tidningarna) ur den katolska kyrkan med Vatikanens fulla stöd.
Vem är det som låter gammal?

Tack för svaret!

Wu sa...

Vatikanen är något varom jag kan, men vägrar tala.

Fatwan mot Rushdie för 20 år sedan är en blåkopia blott.

Niklas sa...

Hej Niemand!

Stegen är kastad och tystnaden hörs ända hit.

Tack för kommentaren!

Wu sa...

... och då menas att Vatikanens fatwa mot exempelvis Spinoza har varat fram till 1960-talet om jag fattat saken rätt...
Giordano Bruno lär inte har blivit upprättad ännu.
Nej.
Nej.
Nej.

Niklas sa...

Hej Niemand!

Att Spinoza hade en fatwa hängande efter sig långt efter sin död kände jag inte till men att Giordano Bruno föll offer för intoleransens högborg, Vatikanen, kände jag till. Jag känner hur raggen reser sig…

Tack för din kommentar!