fredag 30 december 2011
Hela vårt förnuft lider skeppsbrott
Ett oändligt universum kan inte fattas av vårt förnuft. Och ändå hade det upprepats i skolan och överallt att universum är oändligt. Och sedan hade det sagts mig att universum hade en gräns, och inte var gränslöst och detta föreföll mig så att säga ändå mindre fattbart, ty vad var det då som var ”utanför”. Det är möjligen så att universum är varken ändligt eller oändligt, eftersom orden ändlig eller oändlig är uttryck som ingenting säger. Om man inte kan föreställa sig vare sig det ändliga eller det oändliga, vare sig det icke-ändliga eller det icke-oändliga, som är så elementära begrepp, så enkla att man borde ha skapats för att fatta dem, vad kan man göra än låta bli att tänka på dem? Hela vårt förnuft lider skeppsbrott i detta kaos.
Eugène Ionesco
onsdag 28 december 2011
Det allsidiga kombinerandet
Liksom det rikhaltigaste bibliotek, när det inte är ordnat, inte gör så stor nytta som ett måttligt stort som är väl ordnat, så är den största mängd av oordnade kunskaper, som inte ha genomarbetas av eget tänkande, mycket mindre värd än en mindre kvantitet, som är väl genomtänkt. Ty först genom det allsidiga kombinerandet av vad man vet, genom varje sannings jämförelse med alla andra, tillägnar man sig fullständigt sitt eget vetande och får makt över det. Men man kan blott genomtänka, vad man vet, och därför bör man lära sig något; men man vet dock blott, vad man har tänkt igenom.
Schopenhauer
måndag 26 december 2011
Tomorrow will be different
lördag 24 december 2011
torsdag 22 december 2011
Heartfelt
tisdag 20 december 2011
Jag kan ändå inte simma
söndag 18 december 2011
Den Kärlek som får oss att älska på ett skönt sätt
Med alla handlingar är det så att de varken är sköna eller fula i sig själva när de utförs. Ta till exempel det som vi nu håller på med: att dricka, sjunga och samtala. Inget av det är skönt i sig. Men sättet som det görs på bestämmer hur det blir. Görs något på ett skönt och riktigt sätt blir det skönt, görs något på fel sätt blir det fult. Det är likadant med att älska, och all Kärlek är inte skön och värd att hylla, utan bara den Kärlek som får oss att älska på ett skönt sätt.
Platon
fredag 16 december 2011
Ingen lidelse är i sanning mäktigare än kärleken
onsdag 14 december 2011
We all wear masks
måndag 12 december 2011
Man vill bli älskad
lördag 10 december 2011
torsdag 8 december 2011
Om du upplöser disciplinen
tisdag 6 december 2011
Sätt in ett nytt hjärta i mig
söndag 4 december 2011
Sense of community
fredag 2 december 2011
Den poetiska tilltron
…De personer och gestalter jag skapar bör vara övernaturliga, eller åtminstone romantiska, men på ett sådant sätt att de väcker vårt mänskliga intresse och ter sig tillräckligt verklighetstrogna för att vi skall förläna dem den poetiska tilltro som består i viljan att för stunden glömma att de enbart är fantasiskapelser.
Samuel Taylor Coleridge
onsdag 30 november 2011
Om hon nu lät sig
Ehuru de båda otvivelaktigt var medvetna om den dragningskraft som deras kroppar utövade på varandra i det trånga rummet och kände den som en magnetisk ström.
Och om hon nu lät sig…? tänkte hon. Men vad kunde man över huvud taget göra här i kammaren? Hon såg sig omkring. Uppföra sig som en slinka? Men hur gör man då?
Musil
måndag 28 november 2011
Vår äggsistens i en generad värld
lördag 26 november 2011
Begäret efter det fruktansvärda
Hon fann det härligt. Nietzsche säger: ”Gives det en styrkans pessimism? En intellektuell förkärlek för det hårda, fasansfulla, onda? Ett den antimoraliska böjelsens djup? Begäret efter det fruktansvärda som den värdiga fienden?”
Sådana ord beredde henne när hon tänkte dem, en sinnlig stimulans i munnen som var så mild och kraftig som mjölk, och hon kunde knappast svälja.
Musil
torsdag 24 november 2011
Alla känner strypgreppet runt halsen
Jag var försvarslös mot den där personen, han satt lugnt vid bordet och tittade ner i bordsskivan. Jag gick i cirklar runt honom, det kändes som om han ströp mig. Runt mig gick en tredje person som kände sig strypt av mig. Runt den tredje gick en fjärde som kände sig strypt av den tredje. Och så fortsatte det ända ut till stjärnorna och långt bortom dem. Alla känner strypgreppet runt halsen.
Kafka
tisdag 22 november 2011
'Tis better to have loved and lost
I envy not in any moods
The captive void of noble rage,
The linnet born within the cage,
That never knew the summer woods:
I envy not the beast that takes
His license in the field of time,
Unfetter’d by the sense of crime,
To whom a conscience never wakes;
Nor, what may count itself as blest,
The heart that never plighted troth
But stagnates in the weeds of sloth,
Nor any want-begotten rest.
I hold it true, whate’er befall;
I feel it, when I sorrow most;
‘Tis better to have loved and lost
than never to have loved at all.
Lord Tennyson
söndag 20 november 2011
Den maskuline guden har fallit från sin piedestal
Upp, kamrater i salongen och på rad och galleri!
Bort med stånds- och åldersskrankor! Alla är vi samma kön!
Milliontals kvinnor födde till kanonmat sina barn.
Mödrar, är det ej på tiden, att vi sammansluta oss för att styra och bestämma över krig och över fred.
Mannen har förgyllt sig själv med jubileumshjältedöd höljda i historisk dimma, som låg tät kring Salamis.
Har patentpatriotismen inte spelat ut sin roll och den maskuline guden fallit från sin piedestal?
Här förkunna jag den nya tidens evangelium
Hädan, fege män och gubbar! Fjärmen er från heligt rum!
Aristophanes
(Fotograf: Rachel Papo)
fredag 18 november 2011
Jag ville låta henne ta hand om mitt hjärta
onsdag 16 november 2011
Analysen
Analysen är bra som ett upplysningens och civilisationens verktyg, bra i den mån den ruckar på enfaldiga övertygelser, krossar naturliga fördomar och undergräver auktoriteten, bra, med andra ord, genom att den befriar, förfinar, förmänskligar och gör trälar mogna för friheten. Den är dålig, mycket dålig, i den mån den hindrar handlingen, skadar livet vid rötterna, ur stånd att forma det. Analysen kan vara en mycket oaptitlig sak, oaptitlig som döden, dit den väl ändå egentligen måtte höra – släkt med graven och dess anstötliga anatomi.
Thomas Mann
måndag 14 november 2011
Med eller utan böcker
lördag 12 november 2011
Skapelsens krona
torsdag 10 november 2011
Alla dessa spel och lekar
Alla dessa spel och lekar utfördes utan något tvång, och de upphörde därmed när helst det behagade dem, vanligen när de dröpo av svett eller eljest voro trötta. Då blevo de grundligt avtorkade och frotterade, och de bytt om linne, varpå de i sakta mak begåvo sig hem för att se om middagen var färdig.
François Rabelais
tisdag 8 november 2011
Att vara annorlunda
söndag 6 november 2011
Ett välbekant ansikte
fredag 4 november 2011
Jag tog det svarta föremålet i handen
Hon sade att kalibern var liten men att det kunde göra fin skada. När hon sade fin visste hon att det inte passade ihop med ordet skada. Men hon tillade inget. Jag tog det svarta föremålet i handen. Det var tungt och kompakt. Efteråt fick jag bilden av en manslem. Efteråt ökade rädslan. Jag tänkte att det var det föremål som jag hatade mest i hela världen. Och att det var sällsynt att kunna hålla ett sådant i handen.
Nina Bouraoui
onsdag 2 november 2011
Det man uppskattar mest
måndag 31 oktober 2011
Vad var det som drev er
lördag 29 oktober 2011
I en av universums hyllor finns en fullständig bok
torsdag 27 oktober 2011
Mörka vulvan
tisdag 25 oktober 2011
Den olyckligaste
Som bekant skall det någonstans i England finnas en grav som inte utmärks av ett praktfullt monument eller en vemodig omgivning, utan av en liten inskrift: ”den olyckligaste”. Man lär ha öppnat graven men fann inga spår av ett lik. Vad förvånar mest: att man inte fann ett lik, eller att man öppnade graven?
Kierkegaard
söndag 23 oktober 2011
Ingenting emellan
Det fanns ingen inkräktare, inget rollspel, ingen bild som lade sig emellan. Det fanns ingen styrka eller underkastelse, ingen iscensättning eller dekor, ingen hemlighet. Vi njöt av varandra, tillsammans och trollbundna.
Varje gång frågade jag mig om det var möjligt att skildra det, om det fanns ord, en återgivning av vällusten, eller om njutningen inte gick att fånga med språket eftersom det var en total hängivelse.
Nina Bouraoui
(Fotograf: Jakub Wojewoda)
fredag 21 oktober 2011
Mortalitetsprocentens drake
Varje människa ser blott sin regnbåge och är själv medelpunkten i den. Så även varje individ i sitt liv. Man ser blott den lysande sjufärgade bågen, som endast har sin tillvaro genom det betraktande ögats tillvaro; men det bländande färgspelet kan icke heller bli synligt utan ett mörkt moln som bakgrund. Och det svarta molnet, det är ”de andras” död och undergång, utan vilkas försvinnande ”jag” icke existerat. Hade de icke strukit med i mortalitetsprocenten, så hade jag måst göra det, ty mortalitetsprocentens drake måste årligen ha sitt antal offer, tills en Sankt Göran behagar infinna sig, vilket han ännu ej gjort.
Strindberg
onsdag 19 oktober 2011
As close as possible
måndag 17 oktober 2011
I know this is paradise
lördag 15 oktober 2011
Varför har vi blivit så här försvagade
Varför har vi blivit så här försvagade? Varför har vi, som en gång var så käcka, lidelsefullt engagerade, ädla och förhoppningsfulla, redan vid trettio – trettiofem års ålder blivit sådana här eländiga vrak? Varför tynar den ene bort i lungsot, skjuter sig den andre en kula för pannan, söker en tredje glömska i glaset eller i kortspel, försöker den fjärde kväva sin ångest och leda genom att cyniskt trampa sönder bilden av sin rena, vackra ungdom? Varför kan vi inte, efter att ha fallit en gång, resa oss på nytt, varför kan vi inte söka ersättning för det som vi förlorat? Varför?
Tjechov
torsdag 13 oktober 2011
Där barn torteras
- Det är upprörande, därför att det överstiger våra krafter, överskrider alla mänskliga gränser. Men vi kanske måste älska det vi inte kan förstå.
Rieux rätade häftigt på sig. Han såg på Paneloux med all den lidelse han var mäktig och skakade på huvudet.
- Nej, pater, sade han. Jag har en helt annan uppfattning om kärlek. Och jag kommer in i döden att vägra älska en skapelse, där barn torteras.
Camus
tisdag 11 oktober 2011
Scientists and moralists among photographers
söndag 9 oktober 2011
Att alltid dölja sin kunskap
Att alltid dölja sin kunskap, alltid låtsas, alltid vara rädd, en smärtsam spänning I alla nerver – inte förråda, inte skrika ut det… och ännu I dag känner jag hur det värker i mitt minne på det ställe där själva början av denna ansträngning är bevarad, det vill säga den gång då jag först förstod att sådant som för mig hade tyckts naturligt, i själva verket var förbjudet, omöjligt, att blotta tanken på det var ett brott.
Nabokov
fredag 7 oktober 2011
Mitt kött ska bli till ord
onsdag 5 oktober 2011
Förut har jag alltid lytt
måndag 3 oktober 2011
Den kan inte köpas för guld
lördag 1 oktober 2011
För tunt blod
torsdag 29 september 2011
Åter känner jag doften av er
tisdag 27 september 2011
söndag 25 september 2011
Problem with communication
fredag 23 september 2011
“Hope” is the thing with feathers
“Hope” is the thing with feathers –
That perches in the soul –
And sings the tune without the words –
And never stops – at all –
And sweetest – in the Gale – is heard –
And sore must be the storm –
That could abash the little Bird
That kept so many warm –
I’ve heard it in the chillest land –
And on the strangest Sea –
Yet – never – in Extremity,
It asked a crumb – of me.
Emily Dickinson
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)