onsdag 4 februari 2009

En god och trofast människa älskas av medlidande


Han var en skurk, säger de, en bedragare, en avskyvärd människa som det inte var värt att dö för; glöm honom , tänk inte mera på saken, det var ju bara en förlovning, låt händelsen falla i glömska, och du skall åter bli ung, åter kunna hoppas. De får henne att flamma upp, för ett sådant vredens patos harmonierar med andra stämningar inom henne; hennes stolthet mättar sig på den hämndlystna tanken att förvandla alltsammans till en intighet; det var inte för att han var en utomordentlig människa som hon älskade honom, långt därifrån, hon såg mycket väl hans fel och brister, men hon trodde att han var en god människa, en trofast människa, därför älskade hon honom, det var av medlidande, och därför blir det lätt att glömma honom eftersom hon aldrig hade behov av honom. Kierkegaard
(Fotograf: okänd)

6 kommentarer:

Svalka sa...

Kärlek är ett omöjligt ideal, men det hindrar en inte från att gång på gång söka uppnå det. Eller glömma misslyckandena.

Otroligt bra bild, förövrigt. Gillar antitesen, hennes ställning, attribut, uttryck och inte minst pistolmordet är typiskt manliga drag och först såg handen med cigaretten ut som en penis. Och ändå är hon så påtagligt kvinnlig. Sehr schön.

Niklas sa...

Hej Svalka! Visst är det, ett omöjligt ideal. Frågan jag ställer mig är dock om det är kärleken som är omöjlig eller drömmen om den varaktiga förälskelsen? Som ideal, menar jag.

Är det inte förälskelsen som vi målar i kärlekens färger och när färgerna bleknar så tror vi att kärleken håller på att ta slut?

Vi ser inte att kärleken håller på att blomstra under lagret av färg vi penslat på. Eller så förstår vi det inte.

Roligt att du gillar bilden. Jag funderade en del över valet och tyckte att det fanns en koppling till filosofens ord. Med din beskrivning faller den på plats.

Tack för kommentaren!

Svalka sa...

Exakt, och frågan är om inte kärleken idealiseras i alltför hög grad och blandas samman med en idé om ständig förälskelse.

Med anknytning till bilden kan man i överförd mening tala om lustmord. Ett av Stasimons senaste inlägg berör samma sak, sett det?

Svalka sa...

(Det i skrivande stund senaste, till och med)

Niklas sa...

Hej Svalka! Jo, jag har sett Wildes vackra dikt och håller med dig om att den berör samma ämne. Men det är först nu när du påpekar det som jag gör det. Tack för det!

elicash sa...

det är en fantastiskt bra blogg du har! jag hittade den just och är mycket glad för det. gillar särskilt när du citerar ur nutida massmedia. du utför ett väldigt fint arbete. tack!