fredag 3 april 2009

Vara djup och verka djup


Den som vet med sig vara djup bemödar sig om klarhet; den som vill verka djup inför mängden bemödar sig om dunkelhet. Ty mängden håller allt för djupt som den inte kan se botten i; den är så ängslig av sig och går så ogärna ut i vattnet. Nietzsche
(Bild: Sven Prim)

8 kommentarer:

Svalka sa...

Än en gång träffar mustaschen rätt. Det dunkelt sagda är högst attraktivt för de dunkelt tänkande.

Sandra sa...

Älskar bilden! och citatet är rätt klockrent det också.

J sa...

Jag antar att vi ser det här manifesterat i politiken om och om igen.

Niklas sa...

Hej Svalka!

Jag är också benägen att hålla med honom.

Men jag tror att de som bemödar sig att tänka klart på djupet många gånger upptäcker hur svårt det är att kommunicera med ytan.

Niels Bohr uttryckte en gång att den som söker klarheten förlorar sanningen och den som söker sanningen förlorar klarheten. Någonting sådant.

Frågan är, klart för vem? För den som inte vill tänka själv, kan inte simma och bär flytväst. Då ter sig djupet skrämmande. Är då vattnet vattnet strömt dras flocken med även om utloppet är en kloak.

Tack för kommentaren!

Niklas sa...

Hej Sandra!

Jag gillar också bilden som jag faktiskt hade flera andra möjliga tänkvärda ord till. Men så kom jag att tänka på Nietzsches ord...

Tack för kommentaren!

Niklas sa...

Hej J!

Roligt att du poppa förbi. Jag har nu följt din blogg ett tag och spinner som en katt.

Jag är dock inte lika benägen att spinna när jag lyssnar på våra politiker. Men det kanske man inte ska göra heller då man annars lätt riskerar att kvävas av sofismens hårbollar.

Tack för kommentaren!

Wu sa...

Kul det här; tänker just på något som påstås vara ett kinesiskt ordspråk och säger ungefär att "en idiot som tiger mestadels förefaller vara bra mycket klokare än en vis man som talar oavbrutet"...

(Jag lovar: jag tror inte att folkliga talesätt helt automatiskt representerar en djup visdom)

Niklas sa...

Hej Niemand!

Hehe! Ja, men hur mycket visdomar klarar vi av ifrån en enda person och i ett enda sammanhang? Speciellt om vi inte håller med. (Hur svårt har inte många av oss att lyssna på andra. Visserligen anser de flesta av oss att vi är goda lyssnare och säger någon något annat så hör vi inte på det örat.)

Kanske är därför det finns destillat av visdom som det kinesiska du nämner? Vagheten lockar, förenklar och får oss alla att känna oss lite mer visa än den andre.

Tack för kommentaren!