tisdag 11 mars 2008

Then handed me my Being's worth


I took one Draught of life –
I’ll tell you what I paid –
Precisely an existence –
The market price, they said.

They weighed me, Dust by Dust –
They balanced Film with Film,
Then handed me my Being’s worth –
A single Dram of Heaven!

Emily Dickinson
(Fotograf: Mona Kuhn)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns inget som är gratis. Att vara värdelös är nog inte så illa om man tänker sig att det är detsamma som att säga att man är ovärderlig.

Så fort du fått ditt värde, vilket kan likställas med en aktie, så är du en handelsvara på livets börs.

Vi ska alla tro att det är ett livsviktigt och värdeskapande spel. Mår vi inte lite sämre när vi ser NASDAQ falla, känner vi oss inte lite mindre värda? Eller när Gud tittar ner på dig för att du glömt att leva efter hans elfte bud: pilutta dig, du blir aldrig lika bra som mig!

Det är bara att acceptera läget. Nej, vad fan, köp en option på livet istället. Pröva dig fram och går det åt helvete så kan du iaf glädja dig åt att du aldrig kan förlora mer än insatsen! :)

Niklas sa...

He he, du är rolig! Och vilken briljant tanke, att få vara värdelös och ovärderlig. Det gillar jag skarpt.

Vi vägs, mäts, rankas och ratas, allt för att kunna värdesättas och säljas på diverse marknader. När vi sedan blivit prissatta kommer det elfte budet och påminner oss om vår dimunitiva betydelse i evighetens sken.

Nåja, öppna börsen och ut på börsen, köp och sälj, plaska i ankdammen och spring i ekorrhjulen, skaka tass med Dow Jones och Hausse, men det går snabbt utför och så står man där på Sankte Pers trapp (eller NASDAQs)och gråter så övergivet. Vad var det för Gud, var han lång eller kort, ville han dig väl eller illa behandla…

”Acceptera läget”, men säger att jag har ett option, i så fall på andra sidan glasväggen, på ankdammskanten, där de värdelösa sitter och solar sig i mörkret, en vackrare och mer strålande skara individer står icke att finna på börsen. Vi ses där!:)

Tack för kommentaren!