onsdag 27 februari 2008

Oändligt mycket hopp


”Vi är”, har Kafka en gång sagt, ”nihilistiska tankar, uppstigna i Guds hjärna.” Finns det då inget hopp? Kafka svarar: ”Å, massor av hopp, oändligt mycket hopp – bara inte för oss.”

9 kommentarer:

Anonym sa...

"nihilistiska tankar, uppstigna i Guds hjärna" - innebär det att Gud hade/har en extremt dålig självbild? :)

Niklas sa...

Haha! Ja, och Gud är bara en projektion av narcissistens självbild.

RANA sa...

Underbara vansinne.

Niklas sa...

Hej Rana! Det är väl genom vansinnets ögon som världen ter sig tämligen normal. Man ler och är glad, solen lyser och man står i skuggan, läser lite Kafka och njuter av tillvaron. Vad mer kan man begära?:)

. sa...

jag ler, fast det borde jag väl antagligen inte göra, är lite olämpligt. men jag tycker om sådana brutala vändingar. haha, att kafka får mig att le titt som tätt kan mycket väl vara ett bevis på bristande sundhetstecken hos mig. men jag ler ändå, det är trevligt att göra det. ^-^

Niklas sa...

Hej "."! Klart du ska le, Kafka är fantastiskt rolig med sin svarta humor. Och jag håller med dig att det är just den brutala vändningen som får en att njuta extra förnöjt.
Tack för kommentaren!

rosenkugel sa...

Apropå Kafka... hur var det med Slottet, kom han fram till det, eller inte, eller vet man inte? Jag kom aldrig så långt i den, jag kom liksom inte fram...

rosenkugel sa...

Det var det mest hårtäta jag har sett, hårstråna måsta slåss förtvivlat om utrymmet.

Niklas sa...

Hej Rosenkugel! Nej, mig veterligen har han ännu inte nått fram.:) En tröstlös kamp om tillträde, genom en djungel av byråkrati eller omöjligheten att tränga sig igenom ett nålsöga till himmelriket? Vad Slottet än handlar om så har jag av någon anledning varit mer förtjust i den än Processen, men den senare går inte av för hackor den i heller. Precis som så många andra har konstaterat så är Kafkas böcker fyllda med svart humor, vilket jag lockas av. Får du för dig att fullfölja boken någon gång så hoppas jag också att du får dig ett gott skratt. Fast då undrar jag om inte Processen är ännu roligare.

Vad gäller hårtäthet så har du sett något jag inte tänkt på. Häftigt! Där finns definitivt inte rum för en loppa. Som läkare undrar jag över hur grova rakblad man skulle behöva för att skapa utrymme för att sy ett sår i skalpen. Kanske en lie skulle behövas?
Tack för kommentarerna!