söndag 24 augusti 2008

Oren som synden


När en kvinna har menstruation och det kommer blod från hennes kropp, varar orenheten i sju dagar. Den som rör vid henne är oren till kvällen. Allt hon ligger på medan hon har sin menstruation blir orent, och allt hon sitter på blir orent. Den som rör vid hennes bädd skall tvätta sina kläder och bada och är oren till kvällen. Den som rör vid något hon har suttit på skall tvätta sina kläder och bada och är oren till kvällen. Om det ligger något på bädden eller där hon har suttit och någon rör vid detta, är denne oren till kvällen. Om en man har samlag med henne, blir han oren av hennes menstruation i sju dagar. Allt han ligger på blir också orent.
Om en kvinna har en blödning som varar flera dagar utan att det är hennes menstruation, eller om menstruationen varar onormalt länge, är hon oren så länge blödningen pågår, liksom hon är det vid sin menstruation. Allt hon ligger på under sin blödning blir som det hon ligger på under menstruationen, och allt hon sitter på blir orent, liksom vid menstruationen. Den som rör vid något av detta blir oren och skall tvätta sina kläder och bada och är oren till kvällen.
När kvinnan renas efter blödningen, skall hon låta det gå sju dagar. Sedan är hon ren.
Den åttonde dagen skall hon ta två turturduvor eller två andra duvor och lämna dem till prästen vid ingången till uppenbarelsetältet.
Prästen skall offra den ena som syndoffer och den andra som brännoffer. Så skall prästen inför Herren bringa försoning åt henne för den blödning som gjort henne oren. Tredje Moseboken
(Fotograf: Haggis Chick)

11 kommentarer:

Svalka sa...

Det är något visst med kvällar.

Men skämt åsido, i ljuset av förra inläggets underbara förakt framstår det här som än skevare ...

Niklas sa...

Hej Svalka! Jag fick idén till inlägget när jag satt och bläddrade i Beauvoirs bok. Jag hade, när jag läste den, streckat för just denna passage och skrivit ”3:e Mosebok”. Beauvoir nämner att man i samma bok pratar om mannens lem och flytningar som kommer ur den. Hon säger att det sannolikt handlar om Gonorré. När jag läser i Bibeln så är det inte helt osannolikt. Man ska således behandla mannen på motsvarande sätt som kvinnor som menstruerar och söka ”botgöring” hos Gud med samma offrande av duvor.

Kvinnans menstruation och Gonorré hos mannen, där ser Herren likheter.

Hur tabubelagt och skambelagt har inte det mest naturliga, menstruationen, varit genom tiderna. Jag reser ragg bara jag tänker på hur kvinnor försökt dölja och ibland fortfarande känner lite skam när de har mens.

En del män tycker det är pinsamt att köpa tamponger eller bindor till det motsatta könet. Helt fantastiskt!! Mens, någon som egentligen är vackert då det helt enkelt talar om att kvinnan är precis så fulländad som hon skall vara i fertil ålder och om hon så önskar kan vara del i att föra vårt släkte vidare.

Nåja, de Beauvoir har haft en fantastisk källa, Bibeln, att ösa fina ord om kvinnor ur.

Tack för kommentaren!

jacob sa...

Stackars alla duvor också. Vad många det måste gå åt!

Niklas sa...

Hehe! Hm, jag vet inte vad våra vänner i PETA, People for the Ethical Treatment of Animals, har att säga om bibeln?
Tack för kommentaren!

Noémi sa...

Otroligt att det står sådär. Bättrade inte precis min syn på Bibeln då jag först läste denna text på konfirmationslägret...

Niklas sa...

Hej Noémi! Det står många saker i bibeln. Det intressant är just vilken människosyn som återspeglas i den, vilka konsekvenser det har fått. En del religioner tycker att kvinnan är oren under menstruationen, andra tycker det inte. Vem avgör? Vem tolkar? Varför säger Gud dessa saker? Oavsett vilket så måste Gud ha förstått konsekvenserna av sina ord.

Vilket uppvaknande det måste ha varit på konfirmationslägret. Diskuterade ni texten och vad kom ni fram till i så fall?

Tack för kommentaren!

letaguldkorn sa...

Konstigt att Gud skapade kvinnan med denna orena blödning - är vi inte skapade till Hans avbild?

Då måste Gud ha både mens och gonorré...

Niklas sa...

Hehe! Hej Guldkorn och välkommen tillbaka till bloggsfären. Jag har saknat dig.

Ja, Guds synder drabbar även hans avkomma, mannen. För inte detta tankarna mot Ibsens Gengångare? Fast då handlar det om syfilis.

Men varför blöder hon? Ville hon dela denna ynnest och förbannelse med sina döttrar? "Thank you God, thank you so bloody much" som Basil Fawlty skriker med en knuten hand riktad mot himlen i Pang i Bygget.

Tack för kommentaren!

Noémi sa...

Hej Niklas!
Vi diskuterade den aldrig, jag bara hittade den och jag blev lite irriterad...
Blev också förundrad över hur detajerade instruktioner som gavs.

Niklas sa...

Hej Noémi! Tack för svaret. Jag misstänkte dessvärre det, att ni aldrig diskuterade det. Det kanske inte är en av de mer lysande partierna av bibeln att ta fram som exempel på respekt och kärleksfullhet. Ändå är det just detta som präglat synen på kvinnor under årtusenden.

Third Aly sa...

pusatpengobatanherbal.com
gonorré läkemedel