måndag 18 augusti 2008

Den tunna huden mellan människor


SISTER WHITE: Bara de som kan ta in alla sina sidor kan bli lyckliga. Ondska finns överallt och i oss alla. Det handlar bara om förmågan respektive oförmågan att härbärgera smärta. Den tunna linjen skiljer oss åt liksom den tunna huden mellan människor. Det tjänar ingenting till att förneka sina mörkaste sidor.
VALERIE: Mina svartaste sidor är mina vackraste sidor.

Sara Stridsberg
(Fotograf: Okänd)

2 kommentarer:

alma sa...

Tack för dessa ord. Mina funderingar idag har just varit om dessa svarta sidor du skriver om. Hur jag ska förhålla mig till dem. Inte förneka dem utan hur jag ska hantera dem. Förnekelse leder som citatet lyder till olycka. Det skapar en tomhet i människan som gör att man inte kan leva fullt ut. Jag har inte kommit dit än där jag kan hantera smärtan. Jag vet att jag en dag kommer kunna uppnå det, det gäller bara att tillåta mig en tid känna den.
Åter igen tack för dina ord. De är en tröst på vägen till lyckan. Dina val av citat tillsammans med dina bilder skapar en vacker komposition som är ovärderlig skattkammare. Du är en konstnär som lyckas kombinera dem på ett sånt rörande sätt. Ord och bilder tränger in i djupet när man läser din blogg. Tack!

Niklas sa...

Hej Alma! Tack för dessa fantastiska ord. Du har ett gott hjärta. Jag är glad över att du tycker om min blogg, att du finner valet av bild och text så givande. TACK!!

Människans mörka sidor finns där vare sig vi vill eller ej. Vi kan försöka dölja dem, glömma eller förneka dem, men de finns där. Som du skriver så leder förnekelse till att ”det skapar en tomhet i människan som gör att man inte kan leva fullt ut.

Nu är det inte sagt att vi måste eller skall leva ut alla våra mörka sidor. Vi måste först förstå vad de ”mörka” sidorna består i. Är de mörka för att de inte är förenliga med den moral vi eller den kultur vi befinner oss i? Är de mörka för att de kan leda till skada för oss själva eller annan person? Är de mörka för att de inte är förenliga med rådande politiska system eller religiösa dogmer som omger oss?

Om ingen kommer till skada kan det kanske vara av värde som Valerie vända mörkret till något positivt, eller ”vackert” som hon uttrycker det. Även solen har sina fläckar och inte sällan är det fläckarna som gör individen mer spännande, djupare och mer vackert komplex.

Jag hoppas du lär dig hantera smärtan så snart som möjligt. Tack för din kommentar och för dina fina ord.