söndag 29 maj 2011

Oense om misslyckandet


Sverige är ju extremt - värderingsmässigt. Vi har ju dom här ”World value service” som visar att Sverige är extremt i den meningen att vi är längst ut på skalan när det gäller hur högt vi sätter självförverkligande och vi är näst högst upp på skalan när gäller hur mycket vi tror på rationalitet. Alltså, vi är narcissistiska ingenjörer. Och då blir det på det här sättet därför att vara oense om någonting om man är så rationalistisk, det är ju ett misslyckande. Därför att det finns ju ett slags fakta och ska bara finnas en ståndpunkt att komma till och därför misslyckas man när man är oense. Och det är det vi måste lära oss. Det är inte ett misslyckande.
Johan Hakelius

7 kommentarer:

Skymning sa...

Den gode Hakelius har lika rätt som han skriver illa. Skitbra bild apropå "ett slags fakta".

Schniff sa...

Skymning: Nu föregår jag Niklas här, och för detta ber jag om ursäkt, men citatet är inte från en skriven text, utan live från hans käft. Du kan själv höra det i slutet av videon till Axess frukostmöte om konsensus mo du följer denna länk: http://axess.se/tv/player.aspx?id=2460

Niklas: Mycket bra bild-text-kombo! Och nu är vi inte bara namne, utan tittar på samma program också! :)

Skymning sa...

Right. Det förklarar saken ... men ja, det dunkelt sagda.

Jag heter f.ö. också Niklas. Tänka sig.

Niklas sa...

Hehe!! Således Knatte, Fnatte och Tjatte!

Skymning, jag borde skrivit att det var taget ur mun och inte Hakelius hand. Det är värt att lyssna på frukostmötet där nämnde journalist är aktiv de sista minuterna.

Niklas sa...

Hej Schniff! Jisses, hur oväntat att du inte bara såg programmet utan kommer ihåg hans ord. Det gläder mig!!

Skymning sa...

Apropå detta, ett citat av Heidegger: "Der Irrationalismus [...] redet nur schielend von dem, wogegen [der Rationalismus] blind ist" (Irrationalismen talar bara skelande om det inför vilket rationalismen är blind.)

Niklas sa...

Vilket bra citat, Skymning!!