torsdag 24 februari 2011

Outsidern - de har inget val


Det finns människor som är bundna till något när de föds: de har inget val, de är inslängda på en väg, vid vägens slut finns det en handling som väntar på dem – deras handling; de går, och deras nakna fötter pressas tungt mot marken och blir såriga av gruset. Sartre

7 kommentarer:

Skymning sa...

Varifrån är detta taget?

Niklas sa...

Hej Skymning! Det var verkligen en fråga, blev fundersam över var jag hämtat dessa ord då jag skrivit ned dem för så länge sedan. Men vilken tur, för jag kan inte skylla på "känsla", jag rotade fram "Flugorna" och där, på sid 19 i en utgåva från 1946 fann jag dem. Mer tur än skicklighet! Samma volym innehåller även "Inför lyckta dörrar" om du inte har den (Panache serien).

Skymning sa...

Anade det, men s.a.s. på omvägar. Har nämligen läst pjäsen (ännu), utan stötte på en analys av den i samband med Orestes-temat. Måste skaffa Panache-utgåvan eller motsvarande, Huis clos har jag velat läsa hur länge som helst men aldrig kommit till skott.

Niklas sa...

Skymning, tänk vad det finns mycket man vill läsa!! Så mycket böcker, så lite tid. Panacheutgåvan är att rekommendera. Tack för kommentaren!

J sa...

Väldigt deterministiskt för att vara av herr S. Men mycket vackert, och skrämmande. Tror att jag såg Huis Close på Dramaten för många år sedan, men det är nog läge att leta reda på en fin utgåva igen. Mycket bra.

Niklas sa...

Hej J! Visst är det, men nu när man har några år på nacken så börjar man ändå undra om inte mycket är tämligen skrivet i vårt förflutna och vi är blott skådespelare som tror oss läsa fritt från livets bok.

Köp boken!

Tack för kommentaren!

J sa...

Instämmer fullkomligt Niklas.