onsdag 10 december 2008

Skugglikt-spöklikt


När vi själva genomgripande förvandlas, förvandlas också våra vänner, som inte har förvandlats, till spöken från vårt eget förflutna: deras röster når oss skugglikt-spöklikt – som hörde vi oss själva, men yngre, hårdare, omognare.
Nietzsche
(Fotograf: Okänd)

15 kommentarer:

Anonym sa...

Hårdhet. Och blev det dig givet att födas, och gå genom denna värld som stålet genom elden, kalven genom slaktfållan och blodet genom sjuka ådror, minns då detta, när smärtan blir dig för stark i dagsljusets stickande sken, och människosorlet hemsöker dig med huvudvärk; det finns inga upprättgående, om vilka man kunnat säga att de inte hade resning!

Richard, Linköping

Svalka sa...

Bra som fan.

PS. Darwin hälsar

Anonym sa...

Här kommer en hälsning från "andra sidan". Ett spöke från ditt förflutna. Kanske har vi båda förvandlats, vilket jag tror är bra. Mindre risk att jag eller du blir en poltergeist i den andres medvetande. Hoppas jag.

Julen är på intågande. Julafton hamnar möjligen i skuggan av juldagen i ditt fall. Så borde det i alla fall vara.

Lev väl!

/u

Noémi sa...

Stämmer ganska bra.

Blomman sa...

Tyvärr blir det ibland så när vi utvecklas. Vi själva går framåt men våra vänner eller närmaste hänger inte med. Avstånden ökar...

Niklas sa...

Hej Rickard! Mycket väl skrivet. Av någon anledningen tänker jag på Nietzsches klassiska citat om att det som inte dödar oss gör oss starkare. Motgångar föder framgångar, härdar oss och för det krävs mod. Utveckling. Ingen före oss kan vi ser ner på, vi bygger vår värld på deras axlar, deras resning. För mycken förvandling kommer genom smärtan.
Tack för kommentaren!

Niklas sa...

Svalka, gamle vän. Tack för dina ord!

Niklas sa...

Hej U! Det är verkligen ingen risk att du blir en poltergeist ifrån det förflutna. Vad roligt att du hörde av dig. Ja, julafton är inget mot dagen då Newton och någon lirare från Nazareth, föddes.
God jul och Gott nytt år, till hela familjen. N

Niklas sa...

Hej Noémi! Ja, som väl är så gäller det inte alltid och alla.
Tack för kommentaren!

Niklas sa...

Hej Blomman! Ja, och det är det som är jobbigt många gånger. Antingen utvecklas vi själva och ser hur andra står still, eller så utvecklas andra och vi tycker att de blir konstiga. Att någon säger att "du har förändrats" brukar ofta inte vara något positivt. Vi blir korsetter för varandras utveckling!!!
Tack för kommentaren!

JM sa...

Jag läser en bok om Nietzsche av Bataille just nu.

Ibland tror jag att Nietzsche var den mest klarsynta människa som levat och ändå galen.

JM sa...

Härligt att du är tillbaka.

Jag har saknat dig Mannen ;-)

Niklas sa...

Hej Jenny Maria! Men vad spännande. Den har jag inte läst men ska kolla upp den, definitivt!
Vad gäller Nietzsches klarsynthet kan jag inget annat än att hålla med dig. Det är märkligt hur denne man kunde se så klart i många fall där vi än idag famlar i mörkret. Vi kan bara sitta ner och läsa hans ord och inse hur rätt han har. Så otroligt mycket vi kan lära oss om oss själva och andra. Bara man vågar!

Saknat mig!!! Tack för dessa värmande ord från en människa som skapar magi med sin kamera.
Tack!

Ann sa...

Kul att se dina spännande bilder med tillhörande och lika spännande text igen. God fortsättning.

Niklas sa...

Tack Ann! Tyvärr hände några saker som gjorde att jag inte kunde fortsätta att blogga, men nu hoppas jag att jag är tillbaka i en mer normal rutin. Jag har dock fortsatt följa din blogg. Jag önskar dig också en trevlig fortsättning. Jag är ledsen för att jag tagit sådan tid att svara, men jag är glad att du hörde av dig. Niklas