söndag 17 april 2011

För sent


Vi nöjer oss inte med det liv som vi äger inom oss själva och i vår egen tillvaro: vi vill leva i ett inbillat liv i andras föreställning om oss, och bemödar oss för den skull att synas. Vi arbetar ideligen på att försköna och bevara denna inbillade tillvaro, och försummar därigenom den verkliga. Pascal

3 kommentarer:

Skymning sa...

Crucifix? Mais non, crucifucks.

Pascal lär vara en av sin tids skarpare tänkare, men mitt första intryck av honom var inte särskilt gott. Under filosofiundervisningen i tredje ring skulle vi läsa "gudsbevis" och jag fick mig Pascals bidrag tilldelat. Om han själv ansåg det vara ett "gudsbevis" vet jag inte, men min lärare tyckte uppenbarligen att Pascals "Vadet" passade bland de övriga. Kontentan var att jag ifrågasatte bådas vett.

Niklas sa...

Hehe! Tråkigt att på korset plötsligt inse vad verkligheten egentligen går ut på, i förlängningen inget annat än släktets bevarande genom genfusion. I förkortningen inget annat än att på olika sätt hitta någon att göra detta med. Ändå lyckas vi, på gott och ont, glömma detta. Ett under! Leve (under)livet!

Schniff sa...

Det tog mig en stund innan jag såg att Jesu hade tre ben på bilden. Kort sagt: Haha!

Montaigne tycker jag för övrigt säger Pascals tankar bättre...dels tidigare och dels ofta utan religösa anstrykningar.