tisdag 5 april 2011

Bakom varje leende


Mitt stadigt leende ansikte. Min dolda fasa för livet.

Carl Larsson

6 kommentarer:

Skymning sa...

En filosof, vem det nu var, ska visst ha talat om människans varggrin. Låter som någon jag kan relatera till. Särskilt med tanke på att vargar (och andra djur) blottar tänderna främst när de känner sig hotade eller trängda.

För att koppla till ett tidigare inlägg: Det ansträngda leendet är, till skillnad från andra, en mask av lögn och (själv)bedrägeri. Folk som alltid ler känns därför obehagliga, deras hyperverklighet kväljer mig.

Niklas sa...

Hej Skymning! Mycket intressant reflektion! Det är intressant hur vi oftare är mer skrämda för det falska leendet än ett ärligt, av ilska, förvridet ansikte.
Tack för kommentaren och länken.

J sa...

Jag älskar båda era analyser. Jag tror att Paul Ekman listade inte mindre än 17 olika sorters leenden. Duchenne var förståss min favorit med sina anatomiska studier i leendets muskulatur.

Det här är underhållande:
http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/surveys/smiles/

Niklas sa...

Tack för länken, haft tur att hitta dit tidigare!

Frågan är hur många leenden vi själva har, på individnivå? Man kan börja med att se sig i spegeln och på gamla fotografier. Spännande! Skrämmande?

Skymning sa...

Tog 16/20. Hur gick det för er?

Niklas sa...

Hej Skymning! Jag vill minnas att det också gick bra för mig, men som sagt, det var tämligen länge sedan jag gjorde det. Jag minns att jag efter testet var mer observant på leenden en period.
Tack för frågan!