måndag 10 januari 2011

De olyckliga


De stod där och slängde varandra i ansiktet den ena oförtjänta förolämpningen efter den andra. De hade väl aldrig, inte i drömmen en gång, sagt så många orättvisa, hårda och vanvettiga ord. De var båda uppfyllda av de olyckligas egoism. De olyckliga är egoistiska, onda, orättvisa, hårda, de är mindre än idioter i stånd att förstå varandra. Olyckan förenar inte människorna, den stöter dem ifrån varandra och till och med där två människor drabbats av samma olycka utförs det mycket fler orättvisa och grymma handlingar än bland folk som är relativt lyckliga.
Tjechov
(Bild: Okänd)

12 kommentarer:

Schniff sa...

Och med denna utläggning om olyckans samröre med människans skuggsida gör Tjechov det också klart att olyckan tycks vara lika gammal som människan själv, att döma av de flesta av våra mänskliga bragder och historiska insatser.

(Tack för att du är tillbaka!)

Skymning. sa...

Trés absurd, non?

Noémi sa...

Oj, så rätt. Och ja, absurt.

Niklas sa...

Hej Schniff! Den delade olyckan blir inte sällan en split mellan två sårade själar. Är själarna sedan narcissister med makt kan nationer drabba samman.
Intressant blog du har. Har precis börjat titta på den och dit återvänder jag gärna. Bara som hastigast tyckte jag att jag kände igen språket, formuleringarna, men det är sannolikt någon annans blog som jag brukade läsa.
Tack för att du hörde av dig! Jag länkar sedan till dig om det går bra.

Niklas sa...

Hej Skymning! Visst är det! Svärtans gemenskap finns, men olyckan tenderar att dra isär. Roligt att höra av dig, som vanligt. Nu börjar Kanedagen närma sig. Börjar du resa ragg?:)

Niklas sa...

Hej Noémi! Inte så sällan när man läser Tjechov så är det just igenkänning som slår en. Tack för ditt inlägg med verk av Hammershöi!

Skymning. sa...

Niklas: Känner mig rätt lugn, faktiskt. Min opponent kan nog hantera den bra.

Niklas sa...

Hej Skymning! Det är inte dig jag oroar mig för, utan din opponent!

Skymning. sa...

Jo, jag med ... hade lyckats förtränga vem det faktiskt är. Nåja, även blinda hönor osv.

Niklas sa...

Haha! Tack för ett gott skratt! Nu kan jag gå och lägga mig!

Schniff sa...

Tack så mycket Niklas! Vi är namne dessutom, sånär som på ett "c" istället för ett "k" minsann!

Niklas sa...

Hej Schniff! Sedär, redan en olikhet i likheten. Vart ska detta barka?:)