lördag 4 juli 2009

Med rättfärdighetens vinande piska


Även en rättfärdig handling är rättfärdig bara om den är frivillig. Om en handling saknar frihetens ljus saknar den både behag och ära. Montaigne

6 kommentarer:

Skymning sa...

Det vill jag mena. Har du läst min uppsats ännu?

Enormt bra bild.

K. sa...

Jag har länge följt din blogg nu - den blev snabbt en favorit - och jag skulle vilja fråga om du har ngt riktigt bra boktipps!? Jag skulle vilja läsa en riktig tankeställare, och jag tänkte att du kanske är rätt person att fråga. Skulle vara jättesnällt :)

Niklas sa...

Hej Skymning!

Nej, men ska utan tvekan göra det. Läs mitt mail.

Tack för kommentaren!

Niklas sa...

Hej K.

Tack för komplimangen, det var riktigt snällt av dig att skriva. Dessvärre/dessbättre tror jag nog att några av vännerna som läser denna blogg kan ge bättre tips än vad jag kan. Det viktiga är att du får vad du vill ha.

Vad jag kan göra är dock att föreslå att du provar att läsa några rader ur följande böcker om du inte redan gjort det:

Nietzsche: ”Den glada vetenskapen” alternativt ”Mänskligt, alltför mänskligt”
Egentligen kan du läsa det mesta av Nietzsche men just att läsa lite ur dessa två böcker kan vara ett bra sätt att stifta bekantskap med filosofen. Vad han gör är att han inte talar om för dig vad du ska tänka utan att du ska tänka. Många saker håller du säkert inte med honom om i vad han skriver men är det tankeställare du vill ha så tror jag att han kan vara en sådan. Men kom ihåg att hans ord kan vara minerade.:) Läs försiktig och med distans i början.
Jag tar ett citat direkt ur den glada vetenskapen för dagens (6/7) inlägg, ett litet smakprov.

Dostojevskij: "Anteckningar från ett källarhål"
Här hittar du boken om människan. I denna lilla bok har denna mänsklighetens psykolog (något han delar med Nietzsche) samlat mycket av vad det innebär att vara människa. En tankeställare, fast förhoppningsvis i positiv bemärkelse.

Jag tror att dessa förslag räcker, bättre än så kan jag inte. Nu kanske du tycker det är märkligt att jag inte rekommenderar Musils Mannen utan egenskaper, men den är nog lite svår att bara läsa några kapitel ur, utan att verkligen ha bestämt sig för att läsa hela. Och det tar tid!! Men annars är detta av de största mästerverken, enligt min mening.

Kanske får du fler tips, vi får se.

Vad roligt att se din blogg, den återvänder jag till.

Tack för kommentaren och frågan!

K. sa...

Hej igen!

Nietzsche har jag känt lite på tidigare, men jag har aldrig riktigt haft tid över för att verkligen utforska honom. Nu när jag har det ska jag absolut kolla in de verk du tipsar om!

Dostojevskij har jag också känt på lite. Jag har hans storsäljare "Brott och Straff" i min hylla, men inte har jag läst den ännu. "Anteckningar för källarhålet" verkar vara en relativt mycket kortare roman av honom, och kanske bör jag känna på den innan jag ger mig på hans tegelsten? Jag ska ta en tur ner till stadsbiblioteket i veckan och se vad de har i deras fattiga utbud.

Även Musil har jag faktiskt läst lite av. Jag har en vän som läste första delen (om hon fortsatte är utöver min kunskap) och jag satt och bläddrade i den en dag. Det är definitivt ett verk jag tänkt ta mig an någon gång - när jag bara vågar ta mig tid till det.

Jag hoppas du finner något att uppskatta i min blogg, ofta känner jag att jag mest skriver trams - ha!

Tack för ditt svar!

Niklas sa...

Hej K!

Vissa författarskap måste få mogna och lika ofta måste vi känna oss mogna att läsa dem. Då menar jag inte att man är omogen om man inte tycker om dem, utan bara att man ibland måste ge vissa ord tid att mogna inom en. Förstår du vad jag menar.

Jag bär alltid med mig, inom mig, författare som dem jag nämnt. När något blir tråkigt så tänker jag på något de skrivit, eller reciterar någon dikt för mig själv. När något är roligt är det samma sak.

Orden de plitat ner är vänner som binder mig till andra århundraden, tankar forsar genom decennier och sekler och sköljer över oss. Inte konstigt man inte känner sig torr bakom öronen när man läser författare som Nietzsche.

Nåja, vad jag vill ha sagt är att lyft upp en bok med jämna mellanrum, känn på den, lukta på den och smaka på lite av dess innehåll. Smakar det gott, ta en tugga till. Om inte, stoppa in den i ugnen/hyllan igen.:) Glöm inte att justera temperaturen!:)

Lycka till!