tisdag 12 maj 2009

Min dödlighets oändliga frihet


Jag lever inte tillräckligt radikalt. Jag lever som om evigt liv väntade mig och inte fullständig förintelse. Det betyder att jag lever i min framtids slaveri och inte i min dödlighets oändliga frihet. Imre Kertész

17 kommentarer:

Skymning sa...

Frågan är om det egentligen rör sig om frihet, eller om en insikt i alla egentliga möjligheter och deras möjlighet till omöjlighet.
Skitbra bild.

("Nytt" namn, som du märker.)

Niklas sa...

Hej Skymning! (Bra namn!)

Visst är det så, om jag förstår dig rätt. Jag vet att vid varje val jag gör blir allt annat omöjligt, i just den stunden och kanske för evigt. Den oändliga exklusiviteten, kan man säga.

Insikten i vår egen ändlighet kan kanske öka benägenheten att fatta beslut inom en tid vars skymning(!:)) döljer punkten i våra egna livs mening. Men samma insikt kan också vara ångestskapande och i sin värsta form göra våra liv handlingsförlamade.

Gränslös valmöjlighet vs. gränslös ångest.

Tack för kommentaren!

Snakecharmer sa...

det här är något av det sannaste som uttryckts.

Niklas sa...

Hej Snakecharmer!

Det säger en hel del när en individ som Imre Kertész skriver en sådan sak, med hänsyn till att han varit i både Auschwitz och Buchenwald och därmed vittnat om hur ändligt livet är.

Tycker om din blogg! Extra roligt när jag såg att du citerat några rader ur en film jag tycker mycket om, Jacob's Ladder (sv. Jacobs inferno), ”If you're frightened of dying and you're holding on…” som man i filmen säger att Meister Eckhart skall ha skrivit. Hela filmen bygger på dessa raderna. Hoppas du sett den!

Tack för kommentaren!

Snakecharmer sa...

Jag har faktiskt aldrig läst något utav honom (förut?), och det här var otroligt rätt - särskilt nu med tanke på hans erfarenhet av världen. Vad ska man läsa utav denne då? Något tips?

Tack för att du gillar min blogg! Det gör mig mycket glad. Jag har besökt din ett långt tag nu ... Ja, Jacob's ladder - jag har aldrig sett hela, men jag känner att jag borde (jag menar måste!)

tack för ditt svar ...

Niklas sa...

Hej Snakecharmer!

Går du in på Occidents blogg hittar du en hel del citat av Kertész och tips av bloggens innehavare, Thomas Nydahl som är författare själv och journalist.

Jag är väldigt förtjust i Kertész Galärdagbok varur jag hämtat citatet.

Filmen är lite udda, men jag gillar den skarpt. Jag har dock träffat en del som inte riktigt håller med mig.:) Hoppas att du orkar se den, om inte annat för att höra orden ljuda ytterligare en gång i slutet av filmen.

Tack för kommentaren!

Snakecharmer sa...

Hej (igen) Niklas,

tack för tipset - jag ska gå in där och kika efter Kertész. jag har högst troligen besökt den förut.

mmh ... jag håller faktiskt på att ladda ner filmen nu! ha! (Ipred-lag? vad är det?) - och: desto mer udda, desto bättre blir det ... eller?

Niklas sa...

Roligt att höra av dig igen!

Ladda du ner, din desperado:)!

Hoppas du inte blir alltför besviken. Gillar du udda tror jag nog att du kommer att gilla den och då kan jag även passa på att rekommendera filmen Barton Fink, om du inte sett den redan.

Snakecharmer sa...

Ja, det är klart! Vad roligt att du svarar, likaså ...

mmh! nu är filmen nedladdad! jag ska stjäla lite tid åt att se den ikväll - inatt om inget - det ska bli spännande.

Barton Fink? Nä, jag har inte sett den! ah, tack för tipset! kom gärna med fler tips, om du har några!

Niklas sa...

Hej Snakecharmer!

Det är väl klart att jag svarar, fattas bara. Det är bara roligt att du kommenterar, det uppskattar jag väldigt mycket.

Hoppas du tycker filmen är bra, om inte annat så kan den bli ett bra sömnpiller att ta till mellan dina studieprestationer.

Barton Fink är även den lite skum, på ett positivt sätt. Jag lovar att återkomma, på din blogg, om jag får en känsla för vad du tycker om för saker och då kan tipsa om. Du får jättegärna gör detsamma.

Ha en fantastisk filmnatt! Har du TV8 så såg jag att Wilde sänds klockan...8 ikväll. Litteratur är du ju svag för har jag förstått och kanske är du då också road av att se en film om en författare vars homosexualitet fick en fruktansvärd konsekvens för hans liv.

Snakecharmer sa...

Hej - åter igen (och många gånger om)!

Jag har, som jag skrev förut, besökt din blogg ett bra tag, men jag har aldrig kommenterat förut. Mycket trevligt att du svarar så pass! Och jag finner det oerhört smickrande att du besökt min blogg, gillat den, och lovat att återkomma! ha!

Oscar Wilde - åh, han är en av mina absoluta favoriter ... Ja, det måste jag allt se till att se på! även det, ja ... Thanks, again!

Niklas sa...

Hej Snakecharmer!

Jag besöker din blogg för att jag tycker om den. Jag tror varken att du eller jag slösar bort tid på något vi inte tycker om. Du blandar på ett tilltalande sätt iakttagelser och reflektioner, egna och andras dikter, din vardag med egna och andras bilder. Det märks dessutom att du tänker, det gillar jag också.

Vad roligt att du tycker om Wilde. Då delar du detta med Steven Fry som spelar rollen som Wilde. Ingen av dem har gjort sig kända för att vara bakom flötet, vilket, du säkert känner till att Wilde själv var väl medveten om. Inte minst när han i den amerikanska tullen där han lär har sagt:

I have nothing to declare, but my genius!

Ha en fantastisk TV-kväll!

Snakecharmer sa...

god natt, kanske man ska säga ...
ha!

åh, jag såg Wilde ikväll - förträffligt ... biografifilmer är inte alltid de bästa, men den har var bra! faktiskt. och nu - nu ska jag se Jacob's Ladder. tja, vad ska man göra när sömnen ändå vägrar infinna sig? knappast ägna sig åt kemistudier - - -

mmh, tack för det fina du uttrycker om min blogg. och ja, du - det märks att även du tänker, ty du väljer utomordentliga citat varje gång du har ett nytt inlägg ...

god natt, åter igen, mannen utan egenskaper ...

Niklas sa...

God morgon, Snakecharmer!

Vad roligt att du tycker om filmen om Wilde, som du säger så brukar många filmatiseringar om författares liv bli lite trista, kanske för att de tenderar att idealisera huvudpersonen lite väl mycket och resultatet blir aningen onyanserat och platt.

Tack för din komplimang men jag delar bara med mig av andras ord, andras tankar. Men det är kul att vi verkar ha samma smak då du tycker om det jag väljer ut.

Hoppas du tyckte om Jacob’s ladder.

På tal om kemi:

If you’re frightened of chemistry and you’re holding on…
You’ll see formulas tearing your life away.
But … if you’ve made your homework ,
Then the formulas are really the fundamentals
Explaining the inner workings of earth for you, … the earth for you … the earth for you

Ja, ja, jag vet att den var dålig, men hur rolig kan man vara på morgonen.:) Hoppas kemistudierna är desto roligare.

Snakecharmer sa...

God eftermiddag, Niklas!

Åh, Jacob's Ladder - hur kunde jag ha missat den? Den var en perfekt kombination av ... allt! Makalös - a piece of art, so to speak.

Ha! Din omskrivning av citatet, till kemin, var väldigt fyndig! Den fick mig att le, i varje fall.

Niklas sa...

Hej Snakecharmer!

Det var riktigt roligt att du gillar filmen. Jag får se om den snart, fast nu är det dags för två veckors semester, men när jag är tillbaka, då...

Kanske du håller på med biokemi, något jag var mycket road av, åtminstone under medicinstudierna. Vi läste det parallellt med cellbiologi, vilket gjorde det ännu roligare. Människokroppen är fantastisk!!!

Tack för kommentaren och lycka till med kemin!

Snakecharmer sa...

Hej Niklas,

två veckors semester! vad ska du göra för spännande, då? jag själv har sommarlov om en månad ...

men nu! nu måste jag ta itu med exams! ack! jag går IB, så min kemi är ren och skär IB-kemi ... inte för att jag vet ifall du vet vad IB är, men sen är inte det särskilt svårt att ta reda på! ha! Biologi är desto roligare! Mycket mer givande och intressant. Men exams för biologin är avklarade ...

Tack, och tack igen!