lördag 24 januari 2009

Människan drömmer fortfarande om räddning


Ett halmstrå? Vissa håller näsan ovanför vattenytan genom att klamra sig fast vid ett blyertsstreck. Klamrar sig fast? Nej, de har redan drunknat men drömmer fortfarande om räddning. Kafka
(Fotograf: Jana Stolzer)

8 kommentarer:

Blomman sa...

Jamen, hoppet är ju det sista som dör... :-)

Noémi sa...

Just precis! Och det sista som lämnade Pandoras ask :)

En annan sak: Har du hört talas om Umberto Eco's bok - "Om fulhet"? Den utforskar allt det som människor uppfattat som fult och frånstötande ända från antiken fram till våra dagar. Jag tror den skulle kunna vara något i din smak.

Niklas sa...

Hehe! Hej Blomman! Ja, det är imponerande med vilken vilja vi klänger fast vid livet, nästan oberoende hur det livet ser ut. ☺
Tack för kommentaren!

Niklas sa...

Hej Noémi! Jag har alltid tyckt att den historien är lite märklig, att hoppet var det enda som fanns kvar. Jag tror en del annat också fanns kvar i den där asken…

Vad roligt att du tipsar mig om en bok. Denna har jag faktiskt köpt, liksom hans bok ”Om skönhet”. Men det var nyligen, innan jul då jag vimsade omkring i Hedengrens bokhandel i Stockholm. Än så länge har jag bara bläddrat i dem. Men du har rätt i att ”Om fulhet” är mer lockande.:)

Skönhet frisätter ämnen i kroppen som får en att slappna av och må bra, medan fulhet oftare får en att fundera och vilja förstå. Men som Eco visar så finns det många som funderat över skönhetens natur som kan få oss att fullständigt att tappa förmågan att tänka. Jag har ett citat liggande som handlar om detta.:) Det får en verkligen att tänka efter.
Tack för kommentaren!

Noémi sa...

Så du har den! Vad roligt!
Jag köpte den också nämligen, var tänkt som en julklapp, men efter att ha bläddrat igenom den insåg jag att mottagaren inte skulle uppskatta den. Jag trodde nämligen att det rörde sig om något humoristiskt. Men den är verkligen fascinerande. Nu planerar jag bara att införskaffa "Om skönhet" också. :)

Niklas sa...

Hej Noémi! Jag misstänkte nog att du hade den i din ägo.:) Vilken tur att du bläddrade igenom den innan du gav bort den. Tänk om man kunde göra likadant med sitt liv?:)
Jag kommer att tänka på John Cleese i Fawlty Towers när han låter huvudkaraktären säga:

- Svisch(nåt ljud gör han) What was that?
- That was your life, Mate!
- That was quick, do I get another?
- Sorry, Mate.

Något sådant tror jag att det var. Mig veterligen så får vi "bara" ett (till skillnad ifrån våra spermiekonkurrenter som vi lämnade bakom oss när vi nådde ägget först:))

Jag tror att de båda böckerna kompletterar varandra och jag har hört att en del uppskattar boken om skönhet mer. Men de flesta dras till det fula, tror jag. Hoppas på att läsa om vad du tycker om böckerna på din blogg.
Tack för din kommentar!

Sandra sa...

underbart. vissa saker klamrar sig, trots allt, fast, de här orden blir nog en av de sakerna.

Niklas sa...

Hej Sandra!

Kafka påminner oss gärna om vårt behov av räddning, pennan blir ett glukosdropp och trakealtuben till respiratorn.

Tack för kommentaren!