onsdag 8 oktober 2008
Inte jag
Tydligen är det bara på min egen hals mitt huvud inte sitter som det skall; för som bekant vet varje annan människa bättre vad jag borde göra eller inte göra: bara mig själv har jag arma sate inget råd att ge. Är vi inte alla som statyer som fått fel huvuden sig påsatta? – eller hur, min kära nästa? – Fast nej, just du är ju ett undantag. Nietzsche
(Konstnär: okänd)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Nietzsche med sina kloka ord beskriver så bra hur splittrad man kan bli av att bli dragen från olika håll, vilket lätt kan göra en själv förvirrad. Vad är rätt väg för just *dig* och hur ska du kunna hitta den utan extern stimuli? Vi vill gärna att någon annan ska säga åt oss vad vi blr göra, vilken väg vi ska gå, för det är tryggt och vi slipper tänka själva - men kan trygghet också ge lycka, eller kommer inte den tills vi verkligen sätter oss ner och tänker på vad vi vill göra med vårt liv och vad vi tror. Betyder frihet lycka?
Haha, fan vad rolig den gamle mustaschen är ...
Frihet innebär inte på långa vägar lycka, åtminstone gör inte existentiell frihet det, men väl att ironiska anmärkningar ofta är på sin plats. Ska man vara lycklig får man nog anstränga sig desto mer. Exempelvis genom att ta sig ur das Mans klibbiga grepp så långt det går, det kan ju vara en bit på vägen.
Så jävla bra bildval. Nietzsche vore stolt.
Helt underbar bild (var hittar du alla dessa kanonbilder?)
och jo då visst passar den till texten också, själv struntar jag i vad andra tycker att jag ska göra, vet inte ens om någon tycker något alls... det kanske är bra?
Jag håller med Svalka nedan, frihet betyder långt ifrån lycka. Sen beror det självklart på om vi med frihet menar mental eller fysisk, där den förra kan begränsas av förtryck, sjukdomar, mediciner osv och det senare av mer uppbenbara saker.
Som du skriver så är vi ofta väldigt tacksamma att andra tänker åt oss. Men som Nietzsche skriver så ser vi oss själva som undantaget, som den som tänker självständigt och oberoende av extern stimuli. Komiskt! Vår självbild är på så sätt gruppens och outsiderns samtidigt.
Tack för kommentaren!
Hej Svalka! Ja, anstränga sig, en utomordentligt viktig synpunkt men som många av oss har svårt att förstå. Lycka tycker vi ofta inte ska kräva en ordentlig insats, utan passivt sitter vi och väntar på den. Några väl valda sedlar och lyckan är total i berg- och dalbanan.
Visserligen vet vi att kortvarig lycka kan vi uppnå genom kraftig ansträngning, lyckorus efter att ha bestigit berg osv, men den långvarig lyckan kräver ofta långsiktig planering och långsiktigt omhändertagande när vi väl har uppnått lycka.
Men som I ovan påpekar kräver det också att vi verkligen sitter ner och rannsakar oss själva, vad vill vi med våra liv?
Tack för kommentaren!
Tack Ann! Vad roligt att du gillar bilden/bilderna. Bilderna finns där ute…kommer och tänka på Arkiv X:), the truth is out there.
För mig kan det vara viktigt vad andra tycker, så länge det stämmer överens med vad jag tycker jag ska göra med mitt liv. Men jag försöker ändå vara lyhörd för vad andra tycker om någon uttrycker något. Inom min profession finns ett klassiskt uttryck när vi läkare försöker diagnostisera och behandla oss själva, ”he who treats himself, treats a fool”.:)
Men du är sannolikt mycket klokare än vad jag är.
Tack för kommentaren!
Skicka en kommentar