onsdag 19 augusti 2009

Obesudlat av mänskligt kött


Hur ska vi då tänka oss det hela, om någon fick tillfälle att betrakta det sköna självt, oförfalskat, rent, oblandat, obesudlat av mänskligt kött, färger och mycket annat dödligt strunt – om han kunde betrakta det gudomliga sköna självt i dess enhetliga och enda form? Platon
(Bild: okänd)

12 kommentarer:

Skymning sa...

Säg det. Det var han som hade insyn i idévärlden, inte jag.

Niklas sa...

Hej Skymning!

Det låter som en skugga av ödmjukhet!:) Som filosof är du väl bekant med skuggorna i grottan, trodde att du sedan länge satt och kläckte idéer på den andra sidan.

Men låt oss vänta med idén om det sköna och låt oss istället njuta av det sköna här och nu, i dess mest köttsliga form.:)

Tack för kommentaren!

Be Witched sa...

Fråga
Kan vi se skönheten även när den inte är vacker?
Och ösa vårt liv ur dess närvaro..

Skymning sa...

Niklas: Nog känner jag till grottliknelsen, men filosof? Icke. Sen tycker jag inte att det behövs någon idévärld för att förklara de köttets lustar jag hellre ägnar mig åt.

Anonym sa...

att se och känna villkorslös kärlek gentemot allt och alla är en underbar upplevelse! och ganska lätt om man bara vågar..
LGJ

Niklas sa...

Hej Be Witched!

Kan något vara vackert eller någon vara vacker utan att vara skön? Kan något vara fult och ändå vara skönt? Definitivt! Eller vad tycker du?

Tack för frågan!

Niklas sa...

Hej Skymning!

Hehe, det var det jag trodde!
När blir förresten någon filosof?

Tack för kommentaren!

Niklas sa...

Hej Anonym!

Nu blev jag nyfiken! ”Villkorslös kärlek mot allt och alla” och ”lätt bara man vågar”. Det är fina ord men jag är inte säker på hur du menar. Menar du att det finns något älskvärt i allt och alla, oavsett vem eller vad vi pratar om? Menar du det på en mer abstrakt nivå, där vi ser människorna, djuren, naturen osv som ”idéer” likt dem Platon pratar om?

Tack för den tänkvärda kommentaren!

Be Witched sa...

Hej Niklas.
Mitt svar på dina frågor är
1.JA
2.JA
Äkthet i vilken form den nu än uttrycker sig i, vacker, ful, udda eller jämn har en alldeles speciell lyster...
Den lystern är både vacker o skön.
I samma andetag "poff" borta, något nytt. Ständig rörelse..

Må natten ge ro och vila och morgonen ny blick och öppet Hjärta.
Hälsar/Häxan

Skymning sa...

Niklas: Det beror väl på vad man menar. När man har disputerat eller på annat sätt erkänts som sådan av folk som vet vad de pratar om, kanske. Att kalla sig själv "filosof" är oerhört förmätet och brukar skvallra om grundlösa pretentioner och allmänt dunkel, varför "filosof" ofta används nedsättande. I min värld är det oftare ett skällsord än ett erkännande.

Niklas sa...

Hej Be Witched!

Tack för svaren på mina frågor. Det låter som att du verkligen vet att uppskatta livet. Det är skönt och inspirerande att höra.

Och må nätterna och mornarna framgent hålla blicken öppen på dig med.

Niklas sa...

Hej Skymning!

Ja, det är lite intressant med det där som kallas filosofi och dem som kallas filosofer. Antingen är det något flummigt flummare sysslar med eller så är det något abstrakt och högintellektuellt som några döda pysslat med.

Jag tror därför att även de flesta akademiker med filosofiska examina i bagaget gör allt annat än att kallar sig filosofer.

Det viktiga är väl trots att vad du gör, inte vad du kallas. Åtminstone för dig själv, kan jag tro.

Tack för svaret.