torsdag 7 januari 2010

Tanken som räknas


Människorna skiljer sig från varandra genom vad de visar och liknar varandra genom vad de döljer. Paul Valéry
(Fotograf: Vlad Gansovsky)

9 kommentarer:

Skymning sa...

Indeed.

Niklas sa...

Gomorron Skymning!

Kul att se att det inte bara är jag som är uppe denna sena timme. Jag har ställt om dygnet efter ett antal jourer under mellandagar och nyårshelgen.

Vad som florerar i människors tankar må variera men vissa tema återkommer. Däri förenas vi, vare sig vi vill eller ej.

Detta är självklart långt ifrån en ny tanke men jag kan inte låta bli att fascineras av vårt behov att förneka vissa likheter. Häll upp kaffet och låt tankarna blomstra. Fantasin är vad vi människor har att hålla fast vid och förenas i. När vi slutar att fantisera, isoleras vi, kallnar och vissnar.

Ha en underbar natt!!

Niklas

Skymning sa...

Vi är i mångt och mycket av samma skrot och korn hela högen, ja. Synd bara att det allra mesta av virket är maskstunget och ruttet -- vare sig man visar det eller ej.

Webtussa sa...

Et ordtak med visdom... Fascinerende bilde du har valgt til teksten. Litt vakkert og litt pinlig...Akurat som våre forkjeller og likheter...

Niklas sa...

Hej Skymning!

Visst är det så, fast bland skroten finns det guldkorn. Vi har bara att välja vad vi vill se. Och visa upp. Oavsett vilket så kräver det ett visst mått av ödmjukhet att se andras skrot i sig själv, liksom guldkornen. Blinda hönor med högfärdssvält finns det gott om.:)

Niklas

PS: Dags för en ny termin på filosofen?

Niklas sa...

Hej Webtussa!

Det här var riktigt kul, att läsa lite norska, Ibsens modersmål.

Visst är det pinsamt och vackert. Man kanske inte berättar om man tänker på sex om man blir bjuden på kaffe hos några vänner. Är det inte så att våra hjärnor är mer pornografiska/erotiska än vad många av oss tillåter oss att erkänna. Som vår vän Nietzsche skriver:

”Det har jag gjort”, säger mitt minne. ”Det kan jag inte ha gjort”, säger min stolthet och förbli obeveklig. Till slut – ger minnet efter.

Tack för kommentaren!

Niklas

Skymning sa...

Nej, nästa termin blir det litt.vet. B. Mer filosofi (mag.) blir det nog till hösten om jag inte läser lvC först. Har du läst uppsatsen ännu?

Niklas sa...

Hej Skymning!

Hm, litteraturvetenskap. Jag har fått lite olika bud på hur intressant det är att läsa. Speciellt ju högre upp man kommer, lite som filosofi.

Vad det gäller din uppsats skäms jag för att jag inte läst hela. Jag gjorde som du sa, började med appendix, men insåg att mina förkunskaper vad gäller Heidegger är pinsamt små. Jag la därför uppsatsen åt sidan, avslutade de två avhandlingar jag skulle läsa, och planerade att läsa någon form av introduktion till den gamle geten. Din uppsats ligger således fortfarande på jäsning, när jag bläddrar och ser bilden på en av Bacons tavlor, känner jag gnistan tändas, men våndas fortfarande över någon form av introduktion. Har du något tips? Heidegger nämndes knappt i Lund på min tid. Det var anglosaxiskt som gällde.

Tips?

Skymning sa...

Ja, det ligger rätt nära det "kontinentala" tankesättet. Passar mig skitbra, och dessutom får man tillfälle att läsa bra böcker.

Går igenom det väsentliga hos Heidegger (och Gadamer) i uppsatsen, eftersom jag lånar så mycket från honom och eftersom ju anglosaxiska tänkare av någon outgrundlig anledning har företräde i Sverige. Jag har själv inte läst något annat av honom än Sein und Zeit, men den är rätt jävla kämpig ...

Mitt bästa tips är då att släppa Appendix -- rekommenderade bara att ta det först för att begreppen skulle kännas mer bekanta sen -- och läsa själva uppsatsen, samt fråga om det är något du undrar över. Mycket nöje.